Tényleg Putyin nevét skandálták a román szurkolók?

Románia 3-0-ra győzött Ukrajna ellen a foci-Eb-n, és bár a világsajtó nem számolt be atrocitásokról, egy videó jelent meg az X-en, amely szerint a román szurkolók Putyin nevét skandálták. A Mandiner és az Origo is beszámoltak az esetről.

Az interneten terjedő videó egy román szurkolói szektort mutat, ahol egy dobolós rigmust hallani, amelyben állítólag a "Putyin" szó is kivehető. Azonban egy közösségi tényellenőrző poszt szerint máshol nem számoltak be hasonló eseményről, és a videón sem hallható egyértelműen a "Putyin" szó.

A felvétel minősége rossz, így sem a pályán, sem a kivetítőkön nem látható, mi történik. A skandálás azonban hasonlít az ukránok Putin hujlo! rigmusára, amelyből a "hujlo" szó hiányzik. Ez a rigmus 2014 óta létezik, és az orosz-ukrán háború kitörése óta ismét népszerű az ukrán szurkolók körében.

A Spravdi, amely az orosz propaganda leleplezésével foglalkozik, szerint a videón a hangot kicserélték, és a felvételt megvágták, hogy csak a rigmus első része hallatszódjon. Így valószínűtlen, hogy a román szurkolók tényleg "Putyin" nevét skandálták volna.

Korábban a Fenerbahçe szurkolói skandálták Vlagyimir Putyin nevét a Dinamo Kijev elleni BL-selejtezőn, de ez egy saját rigmusról volt, amit a felvételek is megerősítenek.

A Nexta szerint a meccs után egy román szurkoló a Donyecki Népköztársaság zászlaját vitte a stadionba, de a hivatalos közvetítés szerint ez nem történt meg. A román sajtó a Putyin-skandálásról nem írt, ami arra utal, hogy az esemény nem valós.