Arrogancia és hibás koncepció - Mini Menotti éles kritikája a kölni meccsről

Kiss László, a magyar futball egyik markáns alakja, nem rejti véka alá véleményét a magyar válogatott kölni teljesítményéről. A labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjában Svájc ellen elszenvedett 3–1-es vereség kapcsán kíméletlenül őszinte véleményt fogalmazott meg.

Kiss László, akit a futballkörökben Mini Menottiként is emlegetnek, Verebes József bajnokcsapatainál és a Ferencvárosnál is dolgozott edzőként. Az őszinte véleményeket sosem nélkülöző szakember a magyar válogatott kölni teljesítményét elemezte, amelyet Marco Rossi vezetett ki kétszer az Európa-bajnokságra.

A szakember szerint Rossi "nosztalgiatizenegyet" állított össze, amelyben olyan játékosok is helyet kaptak, akik már nem a csúcsformájukat mutatják. Kiss kiemelte Fiola Attila és Szalai Attila példáját, akik hosszú sérülés után, illetve klubcsapatukban kevés játéklehetőséghez jutva kerültek be a kezdőcsapatba.

Kiss László úgy érezte, a magyar csapat arrogáns és kissé nagyképű hozzáállást tanúsított, amit talán a vezetőség és a sportsajtó túlzott optimizmusa okozhatott. Az elődöntőbe váró vélemények szerinte eltúlozták a játékosok önértékelését.

A szakértő szerint a svájci csapat technikai és taktikai felkészültsége, valamint sebessége ellenállhatatlan kombinációt alkotott, és folyamatos nyomás alatt tartották a magyar védelmet. Kiss kiemelte, hogy a magyar csapat nem tudta feltörni a svájci védelmet mélységi passzokkal, és fejetlenül támadtak.

Szoboszlai Dominik teljesítményét is értékelte, aki szerinte nem játszott csapatkapitányhoz méltóan, de emlékeztetett arra, hogy Szoboszlai volt az, aki a válogatottat az Eb 24-es döntőjébe vitte. "Ne bántsuk őt, nem érdemli meg" - fogalmazott Kiss.

A következő meccs kapcsán Kiss László biztosra vette, hogy Rossi átszervezi a csapatot, és új játékosokat fog kezdeni. Hangsúlyozta, hogy a németek elleni meccsen nem szabad kikapni, mert a továbbjutáshoz nem lesz elég a három pont, még ha legyőznék is a skótokat az utolsó csoportmeccsen.

Az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában a magyar válogatott 3–1-es vereséget szenvedett Svájctól, míg Németország 5–1-re győzte le Skóciát. A csoport állása jelenleg úgy alakul, hogy Németország és Svájc 3-3 ponttal vezet, míg Magyarország és Skócia pont nélkül áll.

A válogatott következő meccse előtt rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak, ahol a sajtó munkatársai helyett a válogatott meghívására érkező környékbeli gyerekek tehettek fel kérdéseket Gulácsi Péternek és Kerkez Milosnak. A gyerekek kíváncsisága kimeríthetetlen volt, és a játékosok is élvezték a húszperces eseményt, amely során a gyerekek őszinte kíváncsisággal kérdeztek a pályafutásukról és a profi futball kulisszáiról.

(Borítókép: Gulácsi Péter a Magyarország - Svájc mérkőzésen a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)