Kegyelmet kapnak a marihuána miatt elítéltek Maryland államban

Maryland államban körülbelül 175 ezer ember részesülhet kegyelemben, ami lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben találjanak munkát, lakhatást és oktatási lehetőségeket.

Wes Moore marylandi kormányzó kegyelmet adott több mint 175 ezer embernek marihuánával kapcsolatos vétségekért. A demokrata párti politikus szerint ez a lépés a legátfogóbb kegyelmi intézkedés az Amerikai Egyesült Államokban, amelynek célja a kábítószer elleni küzdelem során okozott múltbéli sérelmek orvoslása.

Moore kiemelte, hogy a kegyelem tízezrek életét érinti majd pozitívan Marylandben, még ha nem is vezet automatikusan a bebörtönzöttek szabadon bocsátásához vagy a büntetőjogi nyilvántartások törléséhez. A kegyelem mégis segíthet az érintetteknek azokban az akadályok leküzdésében, amelyek a lakhatást, munkavállalást és oktatást nehezítik meg számukra, tekintettel arra, hogy a korábban büntetett cselekmények mára már nem minősülnek illegálisnak.

Maryland államban 2023. január 1-jétől legálissá vált a rekreációs célú marihuánafogyasztás, miután az állam alkotmányát módosították. Jelenleg az Egyesült Államok 24 államában és a fővárosi kerületben engedélyezett a személyes fogyasztásra szánt marihuána birtoklása és használata.

Moore szerint a kegyelmi intézkedés célja, hogy megváltoztassa a kormány és a társadalom hozzáállását azokhoz az emberekhez, akiket korábban hátrányos helyzetbe hoztak a kábítószerpolitikák. A kormányzó hozzátette, hogy a legalizáció önmagában nem orvosolja a drogháború évtizedei alatt okozott károkat, és nem változtatja meg azt a tényt, hogy a feketebőrű marylandieket korábban háromszor nagyobb valószínűséggel tartóztatták le marihuánabirtoklásért, mint a fehérbőrűeket. Moore hangsúlyozta, hogy a büntetett előélet számos területen, így a lakhatás, a munkavállalás és az oktatás terén is akadályokat gördít az érintettek elé.