Orbán Viktor meggondolta magát Mark Rutte NATO-főtitkári jelölésével kapcsolatban

Magyarország már nem áll ellent Mark Rutte NATO-főtitkári jelölésének, és nem is követel bocsánatkérést a holland vezetőtől, a Reuters értesülései szerint.

A holland média keddi jelentése alapján a magyar kormány már nem ellenzi, hogy Mark Rutte töltse be a NATO következő főtitkári posztját. Ez a fejlemény Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a leköszönő holland kollégája közötti találkozó után került nyilvánosságra, amely az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján zajlott.

A NOS és az RTL holland csatornák szerint Orbán Viktor nem hangoztatta újra a korábbi bocsánatkérési követelését, amit Rutte Magyarországgal kapcsolatos véleménye miatt fogalmazott meg a múlt hónapban. A bocsánatkérés korábban feltétel volt ahhoz, hogy Magyarország támogassa Rutte jelölését Jens Stoltenberg utódjaként.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország már korábban jelezte támogatását Rutte jelölése iránt. Törökország is áprilisban közölte, hogy támogatni fogja a holland vezetőt. A NATO döntéseit konszenzussal hozza meg, tehát minden jelöltnek szüksége van mind a 32 szövetséges támogatására.

Klaus Iohannis román elnök is bejelentette márciusban, hogy indulni kíván a NATO vezetői posztjáért, hangsúlyozva, hogy a kelet-európai államoknak nagyobb képviseletre van szükségük az euroatlanti vezetői szerepkörökben. Magyarország eredetileg Iohannis jelölését támogatta.

: Forrás: Reuters