Magyar rövidfilmek a kolozsvári filmfesztiválon

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi versenyprogramjában idén hét alkotást válogattak be, köztük három magyar rövidfilmet is bemutatnak.

A romániai filmfesztivál versenyprogramjába bekerült Hatházi Rebeka Április huszonhét, Farkas Anna Ágnes Füstös és Fazakas Lehel Mater noster című mozijai is. Összesen 39 film közül választották ki a bemutatásra kerülő hét alkotást.

A helyi tehetségek támogatására létrehozott verseny fődíja 1500 euró, emellett a győztes következő projektjének produkciós költségeit 10 ezer euró értékben fedezik. Két különdíj is gazdára talál a fesztiválon: egy ötezer és egy ezer eurós díj.

A június 24-én záruló fesztivál első hétvégéje nagy érdeklődést váltott ki. A nyitógálát követően a Bánffy-kastély parkjában levetített Metropolis című film élő zenés kísérettel, valamint Tudor Giurgiu rendező legújabb filmje, a Nasty is teltházas vetítéseket ért el.

A kolozsvári közönség találkozhatott Daniele Luchetti olasz rendezővel, aki életművéért különdíjat kapott, valamint Jojo T. Gibbs amerikai színésznővel is. Ilie Nastase román teniszlegenda is megjelent a róla szóló Nasty című dokumentumfilm vetítésén, amelyet háromezer néző előtt mutattak be.

A TIFF hátralévő napjaiban a Magyar Film Napja keretében tíz magyar alkotást tűznek műsorra, és több román film is nagy érdeklődésre számíthat.