Macron vezércselének következményei: veszteségben a francia részvények

A francia részvények jelentős mértékben veszítettek értékükből Emmanuel Macron francia elnök előrehozott választásokat célzó bejelentése után, ami a párizsi tőzsde cégeinek értékének hatalmas eséséhez vezetett.

A párizsi tőzsde vállalatainak piaci értéke közel 240 milliárd euróval csökkent egyetlen hét alatt, ami azt eredményezte, hogy a francia piac elveszítette pozícióját mint Európa legnagyobb értékű részvénypiacát. A legnagyobb francia bankok, mint a Societe Generale SA, a BNP Paribas SA és a Credit Agricole SA részvényei több mint 10 százalékkal csökkentek értékben. Ezzel kapcsolatban a brit részvénypiac kapitalizáció szempontjából ismét átvette a vezetést Európában, ahol a jegyzett cégek összértéke 3,18 billió dollárra rúg, míg a francia piacé 3,13 billió dollár.

A CAC 40, a vezető francia részvényindex, több mint 6 százalékos csökkenést követően gyakorlatilag teljesen lenullázta az idei nyereségét. Elemzők szerint a politikai helyzet tisztázatlansága miatt a következő hetekben a részvénypiacok hajlamosak lehetnek nagyobb ingadozásra.

A befektetők óvatosabbá váltak Párizs iránt a politikai instabilitás miatt, miközben a globális gazdaság növekedése és a felvásárlási és fúziós hullám a brit tőzsdére irányította a figyelmet. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság is választások előtt áll, a piac már beárazta az ellenzéki Munkáspárt győzelmi esélyeit és a várható változásokat.

A brit részvényeket nemzetközi összehasonlításban jelenleg alulárazottnak tartják, és az ágazati összetétel is kedvezőnek tűnik a londoni FTSE 100 index számára. Az indexet idén olyan cégek hajtották, mint a Shell és az Unilever, valamint a Rolls Royce Holdings, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a brit mutató felülmúlja a Stoxx Europe 600-as indexet.

Globális szinten az Egyesült Királyság a hatodik, míg Franciaország a hetedik helyen áll a részvénypiaci kapitalizáció tekintetében. A francia részvények teljesítményét nem csak a politikai bizonytalanság befolyásolja negatívan, hanem az elemzők aggodalma is, miszerint Macron pártjának bukása esetén államosíthatják az autópályákat, ami az Eiffage SA és a Vinci SA részvényeinek eséséhez vezetett.

A francia luxusipari cégek részvényei, mint az LVMH, a Kering és a Hermés, szintén nem teljesítettek jól a kínai gazdaság növekedési problémái miatt. Az LVMH részvényei például márciusi csúcsukhoz képest közel 20 százalékot estek, a Kering egy év alatt 40 százalékos mínuszt produkált, és a Hermés is több mint 10 százalékot veszített értékéből az elmúlt hónapokban. Csak az EssilorLuxottica részvényei látszanak tartani magukat.

A választások és az azt követő koalíciós tárgyalások miatt még hosszú ideig maradhat a politikai, és ezzel együtt piaci bizonytalanság. A tőzsdei lejtmenettel párhuzamosan a hitelfelvételi költségek is növekedtek - a francia és német 10 éves kötvényhozamok közötti különbség (spread) 25 bázisponttal nőtt. A Goldman Sachs elemzője szerint az elkövetkező hetek bizonytalanságában ez a különbség nem fog csökkenni, ami nyomás alatt fogja tartani a francia belföldi részvényeket, különösen a bankokat, amelyek rendkívül érzékenyek az állampapír-felárakra. Rövid távon a nagybank azt javasolja, hogy érdemes a defenzív szektorok felé fordulniuk a befektetőknek, ilyen például az egészségügy, amely kevésbé érzékeny az ilyen jellegű politikai bizonytalanságokra.