Katalin hercegné megmutatta, így viselkedik egy igazi királyné

Vilmos herceg neje a hétvégén hónapok után először jelent meg a nyilvánosság előtt a brit uralkodó születésnapját ünneplő Trooping The Colouron. Katalin hercegné megjelenésével ugyanazt az erőt sugározta, amit anno II. Erzsébet is, aki mindent feláldozott a nép szolgálatának oltárán.

Június 15-én, szombaton másodjára ünnepelte egész Nagy-Britannia III. Károly születésnapját a Trooping The Colouron. Az ünnepélyes szertartás eredetileg csak egy zászlós díszszemle volt, ami a 17. századig, II. Károly király idejéig vezethető vissza, és a Brit Nemzetközösség ezredei rendezik. A katonai felvonulást II. György király idejében helyezték egy időbe az akkori uralkodó születésnapi ünnepségével, mivel a szigetország mérsékelt övi éghajlata nem tette volna lehetővé a kültéri rendezvényt. VII. Eduárd király tette hivatalossá ezt az intézkedést, így a brit uralkodó születésnapját azóta is a Trooping The Colourral együtt ünneplik.

Az idei esemény aggodalommal telt meg, tekintettel II. Erzsébet utolsó Trooping The Colourjára, ahol már látható volt, hogy állapota megrendült, majd három hónappal később elhunyt. A britek rossz szájízzel gondolhatnak a Trooping The Colourra, hiszen tavaly már az újdonsült királyt, III. Károlyt éltette a tömeg az eseményen, 37 év után ő volt az első uralkodó, aki lóháton érkezett. Az idei eseményen, amelyen több mint 1250 katona vonult fel, a királyi család két legnépszerűbb tagjának rákdiagnózisa vetett árnyékot.

A Buckingham-palota januárban jelentette be, hogy III. Károly prosztatamegnagyobbodás miatt műtéti eljárásra szorul, majd rákos sejteket találtak a szervezetében. Az uralkodó egy időre visszavonult a közszolgálattól, de április végén visszatért a vezetői feladatokhoz. Katalin hercegné részvétele kapcsán a rendezvény előtti napokban csak találgatni lehetett, hiszen ő is műtéten esett át az év elején, és hosszú lábadozás után a közfeladatokhoz való visszatérése kérdéses volt.

A hercegné végül két hét után hagyhatta el a kórházat, majd a Sandringham birtokon lévő Anmer Hallban pihent, jelenleg pedig a windsori birtokon található Adelaide Cottage-ban gyógyul. A palota hallgatása után március 5-én látták újra egy autóban az édesanyjával, majd március 10-én a közösségi oldalán jelentkezett egy bejegyzéssel. Március 22-én egy videóban jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála, és már elkezdték a kemoterápiás kezelést. A hercegné a gyógyulásra koncentrált, és június 14-ig nem jelent meg nyilvánosan.

A hercegné a közösségi oldalukon megosztott bejegyzésben írta, részt fog venni III. Károly születésnapi ünnepségén. A jövőbeli királyné a királyi család több tagjával együtt hintóval érkezett a The Mallon keresztül a Horse Guards Parade-ra, míg Vilmos herceg Anna hercegnővel és Eduárd herceggel egyetemben lóháton. A felvonulást követően a Buckingham-palotába visszaérve nézte végig a légi parádét, ahol újra egyesült a família.

A hercegné elhivatottsága a nép szolgálata iránt déjá vu érzéssel töltötte el sokakat, hiszen II. Erzsébet királynő is hasonlóan viszonyult a hivatalos feladatokhoz. Judi James testbeszéd-szakértő kiemelte, hogy a hercegné még ha egyelőre csak egy esemény erejéig is, de a nép elé járult. A Trooping The Colouron tanúsított magatartásuk jelentőségét hangsúlyozta, különösen amikor Vilmos herceg és Katalin hercegné tekintete találkozott.

A királyi család tagjai által a Trooping The Colouron tanúsított magatartás azt üzente, hogy a családi kötelék szoros közöttük. III. Károly és Katalin hercegné egymás felé tanúsított magatartása arról árulkodott, hogy a családi kötelék még inkább elmélyült, miután mindkettejüket rákkal diagnosztizálták. James szerint a Trooping The Colouron Katalin hercegnét helyezték a figyelem középpontjába, közvetlenül a király mellé, amivel azt kívánták üzenni, hogy hálásak neki, hogy betegsége ellenére részt vesz az eseményen. A hercegné és III. Károly közötti kommunikáció is azt mutatta, hogy a király értékelte, hogy a hercegné megnevettette őt, és hogy a közszolgálatot előtérbe helyezve jelent meg a brit nép előtt. Katalin hercegné ezzel a lépésével megmutatta, milyen elhivatottsággal jár az, ha a trónörökös nejeként valakire a jövőben királynéi szerep vár.

II. Erzsébet a Nemzetközösséghez intézett rádióüzenetében 1947-ben így fogalmazott: "Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem." Katalin hercegné a Trooping The Colouron tanúsított magatartásával ezt az elhivatottságot hűen érzékeltette.