Karikó Katalin meglepődött a Libri Irodalmi Díjon és előadást tartott a CMF szimpóziumon

Karikó Katalin, a Nobel-díjas magyar tudós, aki az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott kulcsszerepet, idén elnyerte a Libri Irodalmi Díjat Áttörések című önéletrajzi könyvéért. A díjátadón elmondta, nem számított az elismerésre, és nem tervez folytatást. Emellett előadást is tartott a Center for Molecular Fingerprinting (CMF) szimpóziumán.

Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi könyve, amely a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg tavaly ősszel, idén tényirodalmi kategóriában kapott Libri Irodalmi Díjat. A díjátadón a tudós meglepetését fejezte ki az elismerés kapcsán, és hozzátette, hogy nem tervez folytatást. A Libri Irodalmi Díjat 2024-ben az olvasók szavazatai alapján ítélték oda, és a 2023-as évben megjelent hazai könyveket az eladási listák alapján díjazták.

Karikó Katalin az Indexnek nyilatkozva elárulta, hogy nem ismerte a Libri-díjat, és először nem is tudta, mi az. "Jézusom, gondoltam" – idézte fel a díj hírének hallatán. A tudós, aki jellemzően tudományos cikkeket ír, a pandémia alatt kapott több megkeresést életrajzának megírására. Végül lányát kérte fel a feladatra, aki angolul és magyarul is jól tud, és így jól ismeri az élettörténetét. A kötetet már 13 nyelvre fordították le.

A Áttörések könyv megjelenése óta Karikó Katalin számos visszajelzést kapott, többek között olyanoktól is, akiket a könyv inspirált. Egy olvasó például azt írta neki, hogy a könyv olvasása után újra motivációt talált PhD-tanulmányai folytatásához.

Karikó Katalin és Drew Weissman 2023-ban megosztva kapták az orvosi-élettani Nobel-díjat biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették az mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid–19 ellen. A magyar tudóst 2022-ben választotta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává. Jelenleg egy fontos betegség gyógyításán dolgozik, de ennek részleteiről egyelőre nem árult el információt.

Karikó Katalin nem csak irodalmi sikereiről ismert, hanem tudományos előadásairól is. A Center for Molecular Fingerprinting (CMF) szimpóziumán, amelyet a Nobel-díjas fizikus, Krausz Ferenc vezetett budapesti központú kutatócégének új lézerlaboratóriumának felavatására rendeztek Szegeden, Karikó Katalin is előadást tartott. A CMF Summit 2024 – At the Forefront of Disease Profiling (CMF Csúcstalálkozó 2024 – A betegségprofilozás élvonalában) tudományos szimpóziumon a házigazda mellett további két Nobel-díjas, Gérard Mourou mellett ő is bemutatta tudományos munkájának történetét, amely Szegeden vette kezdetét még 1978-ban.

(Borítókép: Karikó Katalin 2024. június 14-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)