Háromlábú oroszlán úszott át a veszélyes vizeken

Egy háromlábú oroszlán, Jacob, és testvére, Tibu, másfél kilométert tett meg úszva egy krokodilokkal és vízilovakkal teli csatornán, amelyet a Gizmodo is megörökített.

Szakértők egy csoportja figyelte meg, hogy Jacob és Tibu többször is megkísérelt átkelni az ugandai Kazinga-csatornán, amely tele van veszélyes állatokkal. Alexander Braczkowski, a Griffith Egyetem kutatója szerint az oroszlánok menekülés közben voltak, miután több harcba keveredtek fajtársaikkal. Jacob korábban egy orvvadász csapdája következtében veszítette el egyik lábát.

A két oroszlán egy februári éjszakán többször is megpróbálkozott az átkeléssel, de csak a negyedik próbálkozásra sikerült nekik leúszniuk az 1,5 kilométeres távolságot.

Braczkowski és csapata az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban végezte a megfigyeléseket, hőkamerát és drónt használva 50-70 méteres távolságból. Az eseménytől különlegessé teszi, hogy ez volt az első alkalom, amikor oroszlánok ilyen hosszú távú úszását sikerült filmre venni.

Az afrikai oroszlánok általában nem úsznak 100 méternél hosszabb távokat, és nem is kedvelik különösebben a vizet. Jacob és Tibu esete rávilágít arra, hogy az oroszlánoknak számos kihívással kell szembenézniük az emberi tevékenységek következtében. A térségben élő gazdák gyakran használnak mérgeket a haszonállatok védelmére, és az orvvadászat is jelentős veszélyt jelent az oroszlánokra.