Gyurcsány Ferenc nem tervezi a lemondást, de válaszokat keres a vereség okaira

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Facebookon közzétett videóban beszélt a párt június 9-i választáson elszenvedett vereségéről, és arról, hogy a jövőbeni teendőiket közösen, a párt egészének álláspontjaként fogják meghatározni.

A DK elnöke elismerte, hogy a választási eredmények nyomán felmerülő kérdések között szerepel, hogy miért szenvedtek vereséget, kik a felelősök, és hogy le fog-e valaki mondani, különösen az elnök pozíciójában. Gyurcsány szerint ezek fontos kérdések, amelyekre nem kell haragudni, és amelyekre a párt közösen fog válaszolni.

A DK elnöke hangsúlyozta, hogy a válaszokat megfontolják, és közösen alakítják ki álláspontjukat, elkerülve a nyilvános vitát arról, hogy mit gondolnak külön-külön a párt vezetői, mint Dobrev Klára, Molnár Csaba, Vadai Ágnes vagy Varju László. Gyurcsány Ferenc szerint a válaszokat majd érezni fogják a párt működésén, politikáján keresztül, és a választók is érzékelni fogják, hogy a DK milyen tanulságokat vont le a helyzetből.

A videóban Gyurcsány Ferenc a politikát és egy párt életét egy újonnan vett okostelefon beállításához hasonlította, jelezve, hogy a válaszok megtalálása és a döntések meghozatala nem egyszerű feladat. Azt is hozzátette, hogy bár neki vannak válaszai egyes kérdésekre, a párt közös álláspontja a fontos, és nem szeretnék, ha a nyilvánosság előtt széjjelbeszélés alakulna ki.

A videó végén Gyurcsány Ferenc azzal zárta szavait, hogy „vissza fogok jönni”, utalva arra, hogy a lemondás nem opció a vereség után. Gyurcsány azt is hozzátette, hogy a válaszokat az elnökségi ülésen, közösen hozzák majd meg, és ezt közölni is fogják a nyilvánossággal. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíció az Európai Parlamenti választásokon például két mandátumot vesztett, és még összefogva is csak a mandátumok alig több mint nyolc százalékát tudták megszerezni, míg a fővárosi közgyűlésben 7 mandátumot szerzett a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP tandem.