Az otthonfelújítási program új lehetőségei

Az otthonfelújítási program nem csak az építkezésekhez szükséges anyagok hazai gyártóit részesíti előnyben, hanem a lakossági felújításokat is támogatja.

Július 1-jétől kezdődően az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban lehet benyújtani a kölcsönkérelmeket az otthonfelújítási program keretében. A pályázati felhívás már elérhető a palyazat.gov.hu oldalon. Az új program egyik legfontosabb eleme a kulcstermék fogalmának bevezetése, amelynek köszönhetően hamarosan egy lista jelenik meg az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs szervezet (ÉMI) honlapján a támogatható építőanyagokról.

Ez a lista kizárólag azokat a termékeket fogja tartalmazni, amelyek megfelelnek a szigorú környezeti besorolásnak, így a távolról szállított építőanyagok nem lesznek támogathatók. A hazai és a határainkhoz közeli gyártók előnyben részesítése hozzájárulhat a hazai építőanyag-ipar megerősödéséhez.

Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint a korlátozások ellenére nem kell építőanyag-hiánytól tartani, mivel a hazai gyártók kapacitásai elegendőek a következő két év keresletének kielégítésére.

A program új elemei között szerepel a hőszivattyúk telepítésének lehetősége, a támogatásra jelölt ingatlanban lakás (érvényes lakcímkártya) és az ingatlanra kötött adásvételi szerződés határidejének meghosszabbítása július 1-ig, valamint a régi épületek energetikai felújításának támogatása. Amennyiben hivatalos dokumentummal nem igazolható az épület korát, energetikai szakértő is adhat erről igazolást. Emellett támogathatóvá vált a tetőablakok beépítése és cseréje, valamint a kőzetgyapot szigetelés.

Azonban felmerülhet probléma a megfelelő építőipari szakemberek megtalálásában, mivel nem minden szakember regisztrál az ÉMI honlapján. Juhász Attila felhívja a figyelmet arra, hogy a nem regisztrált kivitelezőkkel is lehet szerződést kötni, de ők kevesebb előleget hívhatnak le a támogatásból, szemben a regisztrált kivitelezőkkel, akik akár a támogatás 75 százalékát is lehívhatják.

A végleges feltételeket tartalmazó felhívás szerint az új Otthonfelújítási Program energetikai korszerűsítésre lesz igényelhető az 1990. december 31-e előtt használatba vételi engedélyt kapott családi házakra. A program egy kölcsönrészből és egy vissza nem térítendő támogatásból áll, a lehetséges összegek 2,5 - 6 millió forint között lehetnek, járástól függően. A program a családi házak hiteles energetikai tanúsítvánnyal alátámasztott, legalább 30%-os energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése céljából használható fel.

A kérelmet az OTP, az MBH és a Gránit bankok által üzemeltetett MFB Pontokon lehet beadni. A projekt megvalósítását a kölcsönszerződés megkötést követő 24 hónapon belül kell befejezni. Amennyiben a primerenergia-felhasználás csökkenése eléri a 40%-ot, a vissza nem térítendő támogatás további 5 százalékponttal emelkedik.

Az igénybe vevők számát korlátozták: a beruházás eredményeként legfeljebb 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. Budapesten a felhasználható támogatási keretösszeg 6,39 milliárd forint, vagyis itt a teljes program 5,8%-át lehet csak felhasználni. A hitelprogram keretében 2024. július 1-től 2025. december 31-éig lehet kölcsönkérelmet benyújtani, 2026. április 30-áig, illetve a forráskeret kimerüléséig lehet kölcsönszerződést kötni.

A korszerűsítéssel érintett életvitelszerűen lakott ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább július 1. óta a kölcsönigénylő, vagy közeli hozzátartozójának állandó lakóhelye, vagy tartózkodási helye kell legyen. Elfogadott a 2024. július 1-ig kelt, ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyző által hitelesített ingatlan adásvételi szerződés.

Az energetikai korszerűsítés előzetes műszaki tartalmának tervezéséhez az ÉMI NKft. által közzétett online segédlet 2024. június 26-tól vehető igénybe az ofp.emi.hu oldalon, ahol a tanácsadók és a kivitelezők, valamint a beruházás megvalósításához szükséges kulcstermékek (építési anyagok, berendezések és eszközök) is elérhetőek.

A beépítésre kerülő építési kulcstermékeknek építési termék esetén rendelkezniük kell az ÉMI NKft. által kiadott egyszerűsített környezeti minősítéssel, a környezeti pontszám minimum értéke el kell, hogy érje a 8-at.