Baka-ügy: Az Európai Tanács sürgeti a magyar kormányt

Az Európai Tanács miniszteri bizottsága levélben fejezte ki „mély aggodalmát” a magyar kormány felé, és cselekvési tervet követel Baka András ügyében október 30-ig.

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága levélben szólította fel a magyar kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Baka András ügyében. Baka Andrást 2011-ben távolították el hivatalából, és az Emberi Jogok Európai Bírósága 2016-ban jogerősen igazat adott neki, egyben felszólította a magyar kormányt a bírói függetlenség erősítésére.

Baka, aki korábban 17 évig dolgozott az Emberi Jogok Európai Bíróságán, nem felelt meg az új követelménynek, miszerint öt év hazai bírói gyakorlat szükséges a Kúria élére való kinevezéshez. Ezért nem folytathatta munkáját a Legfelsőbb Bíróság, az Alaptörvény elfogadása után Kúriává átkeresztelt testület élén.

A miniszteri bizottság mostani levelében kifogásolta az előrelépés hiányát, és felszólította a magyar kormányt, hogy fokozza erőfeszítéseit a szükséges intézkedések bevezetésére. Emellett „komoly aggodalmukat” fejezték ki amiatt is, hogy a magyar hatóságok nem készítették el a bírák jogállására és a bíróságok igazgatására vonatkozó hazai jogszabályok értékelését.

A bizottság „nyomatékosan” követeli, hogy a magyar hatóságok készítsenek ilyen értékelést, és október 30-ig mutassanak be egy cselekvési tervet az intézkedések bevezetéséről.