Mellrák elleni gyógyszerkombináció kudarca

Az AstraZeneca által fejlesztett mellrák elleni gyógyszerkombináció nem állta meg a helyét a klinikai vizsgálatok során, nem bizonyult hatékonynak a túlélés javításában.

Az AstraZeneca bejelentette, hogy a Truqap nevű gyógyszerük, melyet paclitaxellel kombinálva alkalmaztak, nem érte el a késői stádiumú vizsgálatokban kitűzött fő célokat. A vizsgálat célja az volt, hogy javítsa az emlőrák egyik nehezen kezelhető formájában szenvedő betegek túlélési esélyeit. Ebben a ráktípusban nem ismertek a célzott terápiákhoz szükséges biomarker célpontok, így a kezelés jelenleg is elsősorban a hagyományos kemoterápiás módszereken alapul.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy a Truqap és paclitaxel kombinációja képes-e javítani az inoperábilis vagy áttétes emlőrákban szenvedő betegek túlélési arányait a paclitaxel és placebó kombinációjához képest. Azonban a gyógyszergyártó tájékoztatása szerint a vizsgálat nem hozta meg a várt eredményeket, sem az összes résztvevőt magában foglaló vizsgálati populációban, sem a specifikus biomarker-változásokat mutató tumorral rendelkező betegek egy alcsoportjában.

Az önkénteseknek tripla-negatív mellrákjuk volt, ami a betegség egyik legnehezebben kezelhető formája, amely már kiterjedt vagy nem volt operálható. A Truqap, az AstraZeneca potenciális új rákellenes „blockbuster” gyógyszere, nemrégiben nyerte el az engedélyt az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a mellrák egyéb típusainak kezelésére, de a legújabb tanulmány eredményei csalódást keltőek.

Susan Galbraith, az AstraZeneca onkológiai kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke szerint az új tanulmány eredménye segíthet bizonyos kutatási útvonalak megértésében. A gyógyszer biztonsági profilja összhangban volt a korábban ismertekkel, és a Truqapot jelenleg különálló, késői stádiumú vizsgálatokban tesztelik emlő- és prosztatarákban.

A gyógyszergyártó cég részvényei alig változtak a korai londoni kereskedésben, az idei évben eddig mintegy 17 százalékot erősödtek.

Fontos megjegyezni, hogy a cikk nem tartalmaz befektetési tanácsadást vagy ajánlást.