A forint helyzete a kamatdöntés előtt

A múlt heti jelentős gyengülés után a forint az euróval szemben hétfőn a 395-ös szint közelébe erősödött, és ma reggel is ezen a szinten indult a kereskedés. A piacok figyelme a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntésére és sajtótájékoztatójára összpontosul.

A forint árfolyama május vége óta gyengült, akkor még 384-nél tartott az euróval szemben. A piaci szereplők ma a Magyar Nemzeti Banktól a korábbi hónapokban megszokott 50 bázispontosnál kisebb, 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak. Emellett kiemelt figyelem irányul arra is, hogy a jegybank milyen utalásokat tesz a jövőbeli kamatpályával kapcsolatban.

A délelőtti órákban a kereskedők valószínűleg kivárnak, hiszen a kamatdöntés 14 órakor, a sajtótájékoztató pedig 15 órakor kezdődik.

Ezzel párhuzamosan, a hazai részvénypiacokon az OTP továbbra is aktív szereplőként jelenik meg, hiszen a bank tegnap közel 400 millió forint értékben vásárolt saját részvényeket. Az OTP bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Banktól kapott elsődleges alapvető tőkeinstrumentum (CET1) visszavásárlási egyedi engedély alapján 2024. június 17-én 21 441 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 17 399 forint/darab átlagáron, a tranzakció összértéke 373 millió forint volt. A tranzakció nyomán az OTP Csoport tulajdonában lévő saját részvények állománya 2 262 872 darabra változott, ami a saját részvény állomány 0,81 százalékát teszi ki. Az OTP eddig a 60 milliárd forintos részvény-visszavásárlási program keretében közel 34,9 milliárd forintért vásárolt vissza részvényeket, és az OTP árfolyama idén 10,2 százalékkal került feljebb.

: Portfolio-Teletrader Kft. : Portfolio-Teletrader Kft.