1700 éves kincslelet Izraelben

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és a lodi önkormányzat ásatási munkálatai során egy 1700 éves, 94 érméből álló kincset fedeztek fel Izrael Lod városában, amely a Gallus elleni lázadás idejéből származik.

A régészek a kincset egy lerombolt zsidó középület maradványai között találták meg, amely a késő római korra és a korai bizánci korszakra tehető. A helyszínen héber és latin feliratokat, valamint márványból készült tárgyakat is találtak. Az épület pontos funkcióját még nem sikerült meghatározni, Joshua Schwartz, az IAA munkatársa szerint lehet, hogy zsinagóga, tanulóterem vagy a vének gyűlésterme volt, esetleg mindhárom funkciót egyszerre töltötte be.

A kincs bronz- és ezüstérméket tartalmaz, amelyeket 221 és 354 között vertek. A lázadás, amelynek idejéből a kincs származik, a római fennhatóság alatt álló Palaestina zsidó lakosságának felkelése volt Constantius Gallus, II. Constantius császár sógora ellen. A felkelés oka az volt, hogy Gallus és a keresztény klérus üldözte a nem keresztény vallásúakat, és több zsinagógát is leromboltak.

A régészeti leletek alapján Lod városa a római korban kolónia volt, amelyet Septimius Severus emelt városi rangra, és amely a Colonia Lucia Septimia Severa Diospolis nevet viselte. A város a lázadás idején jelentős zsidó közösségek otthona volt, és a források szerint Gallusék itt is pusztításokat végeztek.