A magyar gazdaság jövőbeli kilátásai Zsiday Viktor elemzésében

Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliómenedzsere szerint a következő években Magyarország éves átlagos növekedése akár csak egy százalék körül is alakulhat, ami jelentős lassulást jelentene.

Zsiday Viktor az előző két év gazdaságpolitikai intézkedéseit ötös skálán kettesre értékelte, és megjegyezte, hogy az államcsődöt sikerült elkerülni, de ez nem volt egyszerű feladat. Az MNB elismerését is felhozva, Zsiday úgy véli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium inkább csak jó hangulatot próbál kelteni, ami önmegvalósító erővel bírhat, ha az emberek és vállalatok hisznek a pozitív kilátásokban.

A Pénzügyminisztériummal kapcsolatban Zsiday úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két év során gyakran nem stimmelt a költségvetés, míg az MNB eleinte hibákat követett el, de 2022 végére felismerte a problémákat és hozzájárult az inflációs sokk mérsékléséhez. Azonban kritikát is megfogalmazott, mondván, hogy a jelenlegi bérkiáramlás mellett az inflációs célsáv tartós megtartása csak erősödő forint mellett lehetséges.

Zsiday szerint a magyar gazdaságpolitika vezetői abban bíznak, hogy a külső problémák elhárításával Magyarország visszatérhet a magas növekedési pályára, de ő ebben kételkedik. Úgy becsüli, hogy az évtized végéig az éves átlagos növekedés nem fogja elérni a 2 százalékot, sőt, akár 1 százalékos is lehet. Ezzel együtt felveti, hogy a következő másfél évben, a választásokra készülve, 4-5 százalékos GDP-bővülést is előidézhetnek.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet előrejelzései szerint jövőre már 3,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, míg az MNB 2025-re 3,5 és 4,5 százalék közötti növekedést vár.

A magyar gazdaság számára a legnagyobb kockázatot a globális recesszió jelentheti Zsiday szerint. Amennyiben az Egyesült Államok gazdasága recesszióba kerül, az Európát, amely már így is gyenge, valószínűleg megviselné, és Kína gazdasági helyzete sem ígérkezik túl pozitívnak.