A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése és a forint helyzete

Kedden kerül sor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülésére, ahol a korábbi erős kamatcsökkentési ciklus várhatóan utolsó lépését hajthatják végre. A piaci várakozások szerint a kamat 6,75 százalékra csökkenhet, vagy a jelenlegi 7 százalékos szinten maradhat.

Az MNB monetáris tanácsa az ülésen áttekinti az aktuális negyedéves inflációs jelentést, és ennek alapján határoz a további monetáris politikai stratégiáról. A jegybank korábban jelentős, havi 100 bázispontos kamatcsökkentéseket hajtott végre, amelyek az alapkamat 13 százalékos szintjére hozták le a kamatokat, ahol az alapkamat ismét az irányadó szerepet vette át. Az infláció csökkenése indokolta a folytatást, de a piaci turbulenciák miatt a csökkentés üteme mérséklődött, 75 és 50 bázispontos lépésekre váltva.

A makrogazdasági helyzet alapvetően lehetővé teszi a nagyobb mértékű kamatcsökkentést, tekintettel az ország tartósan pozitív külső mérlegére. A költségvetés helyzete és a vártnál kisebb gazdasági élénkülés azonban óvatosságra int. A külső környezet és a kockázatvállalási hajlandóság kedvező volt, bár a francia parlamenti választások bizonytalanságot okoztak. Az Európai Központi Bank már végrehajtotta az első kamatcsökkentést, ami támogathatja a hazai kamatcsökkentést is, míg a Fed még nem döntött a kamatcsökkentésről.

A forint gyengélkedése jelentheti a legnagyobb problémát, hiszen az euró árfolyama közel áll a 400 forintos szinthez, ami a bizalom megingását eredményezheti. A jegybank korábban jelezte, hogy nem tolerálja a további forintgyengülést, amit nem csak az alapkamattal, hanem közvetlen piaci beavatkozással is befolyásolhat. Az EU által kiszabott büntetés és a kormányzati konfrontáció is hozzájárulhat a forint gyengüléséhez, amelyre a jegybanknak nincs ráhatása.

A kamatcsökkentési ciklus jövője szintén kérdéses. Ha az infláció visszatér a jegybanki toleranciasávba, és a forint gyengesége mérséklődik, akkor további kamatcsökkentésre kerülhet sor. Azonban a jegybank valószínűleg jelentős kamatfelárat akar majd fenntartani az amerikai alapkamathoz képest, így jelentősebb kamatcsökkentés csak a Fed kamatcsökkentési ciklusának megkezdése után várható.