Zöld átállás a vállalati szektorban

A vállalatok és egyesületek sorra jelentik be a fenntarthatósági fejlesztéseiket, amelyek között műanyag csomagolóanyagok kiváltása, karbonmenesítési ütemtervek és környezettudatos tanúsítványok is szerepelnek. A Portfolio szeptember 4-i Sustainable World 2024 konferenciáján is foglalkozni fog ezekkel a témákkal.

A DS Smith vállalat több mint 1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot váltott ki rostalapú alternatívákkal, 16 hónappal a 2025-ös céldátum előtt, Európa és Észak-Amerika 27 országában, beleértve Magyarországot is, ahol több mint 34 millió darab műanyagot cseréltek le. A vállalat 800 designerét képezték ki a Körforgásos Tervezés Alapelvei szerint, hogy a csomagolás fenntarthatósági teljesítményét értékelni tudják többek között az újrahasznosított tartalom, az újrahasznosíthatóság és az indikatív becsült CO2-kibocsátás alapján.

A HuGBC a Green Policy Centerrel együttműködve elindította a Building Life projektet, amelynek célja az építőipari és ingatlan szektor 2050-ig történő dekarbonizációja. A projekt során egy nemzeti dekarbonizációs ütemtervet készítenek, amely az épületek teljes életciklusára vonatkozó üvegházgáz-kibocsátást veszi figyelembe, és 2024 szeptemberében publikálják.

A Corvin Innovation Campus irodaház első üteme megkapta a BREEAM Excellent minősítést, miután a fejlesztési és kivitelezési folyamatot vizsgálták. Az irodakomplexum AA+ energetikai szintet is elérte korábban, és számos környezetbarát megoldást alkalmaz, mint például az intelligens épületirányítási rendszert, az energiahatékony fűtési és hűtési rendszereket, az alacsony szén-dioxid kibocsátású okos parkolórendszert, valamint a fotovoltaikus napelemrendszert.

Az RTL Magyarország új belvárosi bázisa, a Liget Center Auditorium is környezettudatos megoldásokat alkalmazott. Az épület 'A' besorolású energetikai tanúsítványt és 'A+' besorolást kapott a CO2 kibocsátás-hatékonysági kategóriában. A felújítás során a lehető leghatékonyabb energiafelhasználású rendszereket építették be, így a ház közel nulla energiafelhasználású épületként újult meg.