Új stratégiával a barkácsáruházak ellen

Az építőanyag-kereskedelmi piac változásaihoz alkalmazkodva egy hazai építőanyag-kereskedő új üzletágak bevezetésével kíván versenyre kelni a barkácsáruházakkal. Az Újház Zrt. kereskedelmi igazgatója, Bagaméri László a Portfolio-nak nyilatkozva részletezte a vállalat terveit és a piaci helyzetet.

Az építőipari környezet átalakulása és a gazdasági visszaesés következtében az építőanyag-kereskedőknek új fejlődési irányokat kellett kijelölniük. Bagaméri László elmondása szerint a hálózat fejlődése és a piaci változások miatt szükségessé vált új területek felé nyitni, amit a barkácsáruházak is érzékeltek, és ennek megfelelően bővítették kínálatukat.

Az Újház Zrt. piackutatásai rámutattak, hogy a kerthez kapcsolódó termékek forgalma növekedett, míg az építőanyag-kereskedelmi piac összességében csökkenést mutatott 2023-ban. Ebből kiindulva a vállalat úgy döntött, hogy létrehozza saját kert üzletágát, amelynek éves forgalma Magyarországon becslések szerint 150-200 milliárd forint között mozog.

A cél az, hogy a következő 3-5 évben 10-12 százalékos piaci részesedést érjenek el ebben a szegmensben. Ennek érdekében Bagaméri László kiemelte, hogy távolkeleti beszállítókat is bevonva bővítik a termékkínálatot. Az Újház Zrt. képviselői részt vettek a Canton Fair kínai kereskedelmi vásáron, ahol a digitális technológiák és az intelligens gyártási megoldások kiemelt figyelmet kaptak.

A kínai termékek minősége jelentősen javult az elmúlt években, és a vállalat szerint a pergolák, kerti bútorok, szerszámok és kültéri kaspók terén is versenyképes ajánlatokat találtak. A kínai gyártók által kínált pergolák például Európában magas áron érhetők el, míg Kínában olcsóbban kínálják ugyanazt a minőséget.

A logisztikai kihívások ellenére, mint például a Vörös-tengeren történt hajótámadások következtében Afrika megkerülésével járó hosszabb szállítási idő és a magasabb költségek, az Újház Zrt. ígéretet tett arra, hogy 2025-től olyan kertészeti választékkal állnak elő, amellyel meghatározó szereplővé válhatnak a piacon.