Hajótörések az olasz partoknál: Több tucat eltűnt és legalább tíz halott

Legalább tíz ember vesztette életét és több tucatnyian eltűntek két külön hajótörés következtében az olasz partok közelében. Az egyik tragédia Lampedusa szigeténél, a másik Calabria partjainál történt.

Az első hajótörés a Földközi-tenger középső részén történt, ahol a német ResQship jótékonysági szervezet mentői találták meg a halottakat egy fahajó alsó fedélzetén. A Nadir nevű mentőhajó személyzete összesen 51 embert mentett ki, akik a feltehetően Tunéziából indult és süllyedőben lévő hajó fedélzetén tartózkodtak. A tragédia Lampedusa szigetétől mintegy 60 kilométerre délre esett meg.

Egy másik esetben, a Jón-tengeren, a dél-olaszországi Calabria partjaitól körülbelül 160 kilométerre, további 50 ember eltűnését jelentették egy hajótörés kapcsán. Tizenkét túlélőt, köztük egy terhes nőt, egy kereskedelmi hajó mentett ki és szállított a roccella ionica-i kikötőbe. A balesetet szenvedett vitorlás Törökországból indult, és fedélzetén iráni, iraki és szíriai állampolgárok utaztak.

Az olasz sajtó és a mentőszervezetek jelentései alapján a két eset rávilágít a Földközi-tengeren át tartó veszélyes migrációs útvonalak folyamatos kockázataira. Az olasz partoknál történt hajótörések gyakran tragédiába torkollnak, amelyek során sokan veszítik életüket vagy tűnnek el a tenger mélyén.

A BBC által közzétett jelentés szerint a görög parti őrség tagjai az elmúlt három év során több mint 40 ember halálát okozhatták a Földközi-tengeren, szemtanúk szerint közülük kilenc embert szándékosan dobtak a vízbe. Az OLAF-jelentés is megerősíti, hogy a menedékkérőket visszazavarták a tengerbe Görögországból, és eltüntették a nyomokat. Az érintettek beszámolói szerint a görög hatóságok több esetben is közvetlenül a tengerbe dobták őket, vagy motor nélküli, felfújható tutajokban tették ki őket, amelyek később leeresztettek vagy kilyukadtak. Az egyik legsúlyosabb esetben egy kameruni férfi azt állította, hogy a görög hatóságok üldözőbe vették és vízbe dobták mentőmellény nélkül, miután menedékkérőként akart regisztrálni Szamosz szigetén. Két társának holttestét a török partoknál találták meg. Az emberi jogi csoportok régóta állítják, hogy Európában menedéket kérő emberek ezreit kényszerítették vissza illegálisan Törökországba, és megtagadták tőlük a menedékjogot, amit a nemzetközi és az uniós szabályok rögzítenek. A görög parti őrség határozottan visszautasít minden vádat, és a BBC tényfeltárásának eredményeire úgy reagált, hogy a személyzet „fáradhatatlanul, a legnagyobb szakmai hozzáértéssel, erős felelősségtudattal, valamint az emberi élet és az alapvető jogok tiszteletben tartásával” dolgozik, és „teljes mértékben megfelelnek az ország nemzetközi kötelezettségeinek”.

A BBC friss elemzése szerint több mint negyven ember halt meg annak következtében, hogy a görög felségvizekről kiszorították őket, vagy Görögország elérése után visszautasították őket a vízre. Az újság 15, 2020 és 2023 közötti incidenst elemzett, ezek összesen 43 halálos áldozatot követeltek. Négy esetben szemtanúkkal való beszélgetés révén sikerült megerősíteni a beszámolókat. Öt esetben a bevándorlók azt állították, hogy a görög hatóságok közvetlenül a tengerbe dobták őket, más esetekben pedig motor nélküli felfújható tutajokra tették őket. Az egyik leghátborzongatóbb beszámolót egy kameruni férfi adta, akit a görög hatóságok azután kezdtek üldözni, hogy 2021 szeptemberében partra szállt Szamosz szigetén. Egy másik, szomáliai férfi azt mondta a BBC-nek, hogy 2021 márciusában a parti őrség kezeit összekötözve dobta őt a vízbe, elmondása szerint háton úszva sikerült túlélnie, majd az egyik keze kiszabadult a kötélből, végül a török parti őrség vette őt észre. A kutatást egy új dokumentumfilmben (Dead Calm: Killing in the Med?) is bemutatják.