Szerbia engedélyezheti Európa legnagyobb lítiumbányájának létrehozását

A szerb kormány hamarosan zöld utat adhat egy olyan projektnek, amely Európa legnagyobb lítiumbányáját hozná létre az országban, Aleksandar Vučić szerb elnök a Financial Timesnak adott interjúban beszélt erről, amit a Euronews ismertetett.

A projektet korábban, 2022-ben a helyi lakosság tiltakozása miatt felfüggesztették, mivel a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia szerint a bánya létrehozása katasztrofális következményekkel járna a környezetre nézve. Velimir Radmilović, az Akadémia képviselője szerint a Jadar-projekt megvalósítása a térség jelentős pusztulásához vezetne, beleértve a táj jellegének tartós megváltozását, a biológiai sokféleség romlását, a helyi lakosok kitelepítését és a mezőgazdasági tevékenységek megszűnését.

Ezzel szemben egy másik vállalat által közzétett környezetvédelmi tanulmány szerint a projekt nem járna ilyen súlyos környezeti következményekkel. Miloš Vučević miniszterelnök úgy véli, hogy a lítium jelentős előnyöket hozhat az ország számára.

A tervek szerint a Szerbia nyugati részén megnyíló lítiumbánya 2028-ban kezdheti meg működését. Az elmúlt évek során többször is felmerült a bánya létrehozásának kérdése. A Telex 2021-ben bemutatott dokumentumfilmje rávilágított arra, hogy a bányatulajdonosok figyelmen kívül hagyták a helyi lakosok igényeit, nem adtak elegendő információt a várható hatásokról, és különböző módszerekkel próbálták megvásárolni a földeket a lakosoktól. Ez a helyzet vezetett oda, hogy Szerbia visszavonta a Rio Tinto vállalat lítiumkutatási engedélyeit, engedve a környezetvédelmi okokból tiltakozóknak.