Most dől el, ki lesz az Európai Unió vezetője, Orbán Viktor erős háttérrel érkezik

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék) érkezik a hétfői informális EU-csúcsra, ahol az Európai Unió vezetőjéről fognak egyeztetni.

Az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el a választásokon, ami jelentős kontrasztot mutat Orbán Viktor eredményével. A Nézőpont Intézet elemzése szerint ez különösen fontos, mivel az Európai Tanács most dönt az Unió vezetőjéről.

Az európai parlamenti választásokat követően első ízben ül össze az Európai Tanács, hogy megvitassák, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba. A döntéseket végül nagyjából két hét múlva, "megerősített minősített többséggel" kell meghozni, amit nyolc tagállam, vagy az európai népesség 35 százalékát képviselő kormány- és államfők akadályozhatnak meg.

A Nézőpont Intézet elemzése rámutat, hogy a személyi kérdésekről az országvezetők döntenek, ezért fontos, hogy milyen támogatottságot kaptak a kormány- és államfők pártjai az európai parlamenti választáson. Orbán Viktor Európa-politikája a második legerősebb demokratikus legitimációval rendelkezik, közel állva a máltai Munkáspárt eredményéhez, amely a kvázi kétpártrendszerben 45,26 százalékot ért el.

Az elemzés kiemeli, hogy az uniós vezetők között Donald Tusk lengyel miniszterelnök is erős felhatalmazást kapott a Polgári Platform 37,1 százalékos eredményével, míg a portugál és spanyol kormányfők is az élmezőnyben végeztek. Ezzel szemben a német-francia tengely gyengülését jelzi, hogy Scholz és Macron pártjai gyengén szerepeltek az összeurópai megmérettetésen.

Az elemzés szerint Scholz szociáldemokrata pártja 13,9 százalékot, Macron liberális listája pedig 14,6 százalékot ért el, mindketten elmaradva a szuverenista kihívóiktól. Az országvezetőknek figyelembe kell venniük, hogy a Bizottság elnökét ők csak jelölik, a végső döntést az Európai Parlament abszolút többsége hozza meg.