OTP saját részvényeket vásárolt közel egymilliárd forint értékben

Az OTP Bank múlt pénteken jelentős összegben, közel egymilliárd forintért vásárolta vissza saját részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén.

Az OTP tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Bank által kiadott egyedi engedély alapján 55 284 darab OTP törzsrészvény került megvásárlásra, darabonkénti átlagáron 17 396 forintért. Ez a tranzakció összesen 962 millió forint értéket képvisel. A vásárlás eredményeként az OTP Csoport saját részvény állománya 2 241 431 darabra nőtt, ami a teljes részvényállomány 0,80 százalékát teszi ki.

Az OTP Bank korábban bejelentett 60 milliárd forintos részvény-visszavásárlási programja keretében eddig összesen 34,5 milliárd forint értékben vásárolt vissza részvényeket.

A részvény-visszavásárlások részleteit tekintve, a bank a program kezdete óta több alkalommal vásárolt részvényeket különböző árakon és mennyiségekben. A vásárlások során a napi forgalom százalékában is jelentős eltérések figyelhetők meg, amelyek a 6,5%-tól egészen a 17,5%-ig terjednek.

Az OTP részvényeinek árfolyama az idei évben 9,3 százalékkal emelkedett.

A lakáshitelek kamatát jelenleg a bankok közötti verseny és a kormány által fenntartott, a bankok által „önkéntesen” vállalt THM-plafon tartja alacsonyan. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi Pénzügyi stabilitási jelentésében rámutatott, hogy a THM-plafon jelentős kamatleszorító hatással bír, de hosszú távon jelentős kedvezőtlen mellékhatásokkal is járhat, például a kockázatosabb ügyfelek lakáshitelezésből való kiszorulásával.

: OTP saját részvényeket vásárolt közel egymilliárd forint értékben (article-1) : Itt a nagy lakáskölcsön-táblázat: most olcsóbban juthatsz hitelhez, mint maga az állam (article-2)