Búcsú a hős katonától a Majdanon

A kijivi Majdanon, ahol a múltban már számos tüntetés és forradalom zajlott, most egy hős katonától, Olekszandra (Sura) Rjazancevától vettek végső búcsút.

A 78. légideszant ezred katonájának, a Krím-félszigeten született Jaltának, aki stylistként is dolgozott és állítólag Volodimir Zelenszkijt is öltöztette, amikor a jelenlegi elnök még színész volt, pénteken mondtak végső búcsút. Jalta 2014-ben, a Krím megszállásakor hazautazott, az oroszok foglyul ejtették, majd napokig fogva tartották. 2022-ben, amikor Oroszország megindította támadását Ukrajna ellen, csatlakozott a területvédelmi erőkhöz.

A Szent Mihály székesegyházban tartott ortodox szertartáson a család, a rokonság, a bajtársak és a közeli barátok vettek részt, ahonnan katonai tiszteletadással kísérték a koporsót a Majdanra.

A Majdanon több mint száz ember gyűlt össze, hogy elbúcsúzzanak Jaltától. Egy zöld pólós férfi felszólítására a gyülekezők letérdeltek, és a forgalom is megállt, amíg a rendőrök lezárták az utat.

Kijiv lakói a háború árnyékában, de annak közvetlen hatásaitól távol élnek, sietve, az éjféli kijárási tilalomig.

Az egyik egyenruhás, aki sérült bal lábbal, mankó segítségével érkezett, rappel búcsúzott a katonától, a jobb lábára térdelve, a bal lábát kinyújtva előre.

Még sokan vártak, hogy leróhassák kegyeletüket, amikor megszólalt a légiriadó, de senki sem sietett az aluljárókba menedéket keresni.

Eközben a nemzetközi színtéren Oroszország élesen reagált egy svájci békekonferenciára. Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke trágár szavakkal illette és értelmetlen panoptikumnak nevezte az ukrajnai háború lezárására szervezett eseményt, amelyen Oroszországot nem hívták el, Kína nem vett részt, és számos ország nem írta alá a végén tett közös nyilatkozatot. Medvegyev "totális kudarcnak" nevezte a konferenciát, és úgy vélekedett, hogy az esemény Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (akit ő "bandera führernek" nevezett) legitimitását veszélyezteti. Az orosz vezető szerint a konferencia két érdekes pontja volt: Joe Biden amerikai elnök (akit Medvegyev "szenilis vén szivarnak" nevezett) távolmaradása, valamint Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Medvegyev olvasatában "kanadai kőfejű") állítólagos kijelentése, miszerint "Ukrajnát felelősségre kell vonni" .

Makai József (Kijiv)