Európai Parlament: a színes karakterek tárháza

Az Európai Parlament 720 fős létszáma révén számos különleges és megosztó személyiségnek ad otthont, akik közül néhányat most közelebbről is megismerhetünk.

Ilaria Salis, az olasz Zöld–Baloldali Szövetség jelöltje, akit Magyarországon azzal vádolnak, hogy részt vett egy neonácinak vélt fiatalok elleni támadásban, az EP-választáson való indulásával mentelmi jogot szerzett, és így kiengedték házi őrizetből. Maximilian Krah, a német AfD politikusa, aki iszlamofób kijelentéseivel és a szélsőjobboldali ID frakcióból való kizárásával vált ismertté, az EP-be való bejutása után nem került felvételre pártja európai parlamenti képviselőcsoportjába. Daniel Obajtek, a lengyel PiS konzervatív EP-képviselője, az Orlen állami olajipari vállalat volt vezérigazgatója, akit többek között egy óriási veszteséget okozó benzinárcsökkentés miatt akarnak kihallgatni a lengyel hatóságok.

Fabrice Leggeri, a Frontex volt vezetője, aki az EU csalás elleni hivatalának vizsgálata után távozott posztjáról, Marine Le Pen Nemzeti Tömörüléséhez csatlakozott, és az EP-listán is helyet kapott. Roberto Vannacci, az olasz hadsereg volt tábornoka és Matteo Salvini Ligájának jelöltje, aki egy könyvében többek között Benito Mussolini olasz diktátort államférfiként jellemezte. Luis „Alvise” Pérez, a spanyol szélsőjobbos influenszer, a Vége a Bulinak mozgalom alapítójaként került az EP-be, és a spanyol politikai rendszer lerombolását tűzte ki célul.

Diana Șoșoacă, a román AUR pártból kizárt, majd a S.O.S. Románia tagjává vált politikus, oltásellenes és oroszpárti nézeteiről ismert. Grzegorz Braun, a lengyel Konföderáció jelöltje, antiszemita és oroszbarát megnyilvánulásaival vált hírhedtté. Afroditi Latinopulu, a görög Új Demokráciából kizárt, majd az Értelem Hangja pártot alapító politikus, aki az LMBTQ-, abortusz- és bevándorlásellenes nézeteivel került az EP-be.

Filip Turek, a cseh Motoristé, azaz Autósok pártjának jelöltje, a belsőégésű motorok uniós kivezetésének ellenzője, és az EU zöld csomagját is bírálja. Martin Sonneborn, a német Die Partei vezetője, aki a berlini fal újjáépítését és az élelmiszerek ársapkázását ígérte, már harmadik ciklusát kezdheti az EP-ben. Fidiasz Panajiotou, a ciprusi youtuber, aki a választásokon egy mandátumot szerzett, és Hriszto Petrov, a bolgár rapper, aki a Folytatjuk a Változást párt színeiben nyert helyet az EP-ben, szintén a parlament színes karakterei közé tartoznak.

Az Európai Parlament új összetételére kíváncsiak a Politico gyűjtésében találhatnak bővebb információt.