A nyugati világ legsúlyosabb betegségét célozza a kormány

Az elmúlt ötven év egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a középosztály elsorvadása a nyugati világban – mondta az Indexnek György László kormánybiztos, aki szerint Magyarországon sikerült ezt a trendet megfordítani.

Az elmúlt évtizedek gazdasági globalizációja sokakat gazdagabbá tett, de a belső egyenlőtlenségek nőttek, míg a globális egyenlőtlenségek csökkentek. György László kormánybiztos kiemelte, hogy a széles középosztály hiánya szélsőségekhez vezethet, és a nyugati világban már tapasztalhatóak is a rendszerek fenntarthatatlanságának jelei. Az amerikaiak jelentős része szerint országuk polgárháború szélére sodródhat a következő évtizedben.

Ki tartozik a középosztályba?

Branko Milanovic szerint a középosztály stagnálása Nyugat-Európában és az USA-ban ellentétben áll azzal, ahogy Ázsiában milliók léptek be a globális középosztályba. Közép- és Kelet-Európában a politikai rendszerváltoztatás gazdasági átalakulása ellenére a jövedelmek vásárlóereje csökkent. György László a középosztályt Arisztotelész szellemében írja le, mint azokat, akik saját munkájukkal és felelősségtudatukkal építik fel életüket.

Másfélszeresére bővült a magyar középosztály

A kormánybiztos szerint Magyarországon a középosztály csendes forradalmát sikerült végrehajtani, ami több mint másfélszeres növekedést jelentett 2011 és 2021 között. A magyar stratégia a járadékvadászoktól való átcsoportosításon alapul, amely a dolgozó és vállalkozó családoknak kedvez. A kormányzati intézkedések, mint a családi adókedvezmények és a rezsivédelem, a GDP 5 százalékát meghaladó átcsoportosítást jelentenek, amely hosszú távon is fenntartható keresletet biztosít.

A magyar modell és a jóllét mérése

György László szerint a magyar modell a középosztály megerősítésére és a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az anyagilag és szociálisan depriváltak aránya az EU-ban. A kormánybiztos a középosztály megerősítését kulcsfontosságúnak tartja a fenntartható jólét és a társadalmi stabilitás szempontjából.

A magyar gazdaság helyzete az EU-ban

A kormánybiztos reagált arra a gyakori kritikára, miszerint Magyarország az egyik legszegényebb ország az EU-ban. Hangsúlyozta, hogy a GDP-n alapuló mutatók nem adnak teljes képet a jóllétről, és bemutatta a Harmonikus Növekedési Indexet (HNI), amely a fenntarthatóság több aspektusát is figyelembe veszi. Az HNI 32 objektív indikátort tartalmaz, és nem tartalmaz torzító szubjektív elemeket.

György László könyve nem ígér univerzális megoldást, de inspirálni szeretne és tudományos vitát indítani a meritokratikus stratégiákról és a jóllét fenntartható növelését szolgáló intézkedésekről. A könyv angol verziójától azt várja, hogy a korábban hiányos információk birtokában bírálók szellemi szövetségeseivé váljanak.

(Borítókép: György László 2023. július 28-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)