MVM Zöld Generáció Zrt. felvásárolja a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Tatooine Solarpark Kft.-t

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy az MVM Zöld Generáció Zrt. egyedüli irányítást szerezzen a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Tatooine Solarpark Kft. felett.

A Tatooine Solarpark Kft. egy olyan vállalat, amelyet eredetileg egy Orbán-közeli török milliárdos, Adnan Polat alapított 2016-ban. A cég később, 2020 végén került Sájer Gábor tulajdonába, aki több hazai szolárerőművet is birtokol. 2022 elején Tiborcz István üzlettársai jelentek meg a cégben, majd egy Tiborczhoz köthető magántőkealap is beszállt a vállalkozásba. Jelenleg a Tatooine Solarpark Kft. tulajdonosai 50-50 százalékos részesedéssel a LPBF Holding Kft. és a Green Energy Investhor Zrt., utóbbi a Central European Opportunity Magántőkealap tulajdonában áll.

A Tatooine Solarpark Kft. jelentős vagyontárgyakkal rendelkezik: a mérleg szerint a tárgyi eszközök értéke 11,8 milliárd forintot tett ki az év végén, ebből 7,4 milliárd forint az ingatlanok értéke. A vállalat tavalyi árbevétele 2,5 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 1,2 milliárd forintot ért el. A cég a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspöki külterületén valósított meg egy mintegy 70 hektáros naperőmű-fejlesztést.