Pfizer elleni per Kansas államban

Az amerikai Kansas állam hétfőn beperelte a Pfizert, vádolva a vállalatot a Covid-19 vakcinával kapcsolatos félrevezető információkkal és eltitkolt mellékhatásokkal. A kereset szerint a Pfizer megsértette a kansasi fogyasztóvédelmi törvényt, és kártérítést követel a vállalattól.

A vádak között szerepel, hogy a Pfizer nem sokkal a vakcina 2021 eleji bevezetése után elhallgatta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az oltás terhességi komplikációkkal, valamint a szívben és a szív körül kialakuló gyulladásokkal, szívizomgyulladással és szívburokgyulladással hozható kapcsolatba.

A Pfizer válaszában kijelentette, hogy a Covid-19 vakcinával kapcsolatos állításaik pontosak és tudományosan megalapozottak voltak, és úgy vélik, hogy a keresetnek nincs alapja. Az amerikai gyógyszerhatóság 2021 júniusában egészítette ki a vakcina címkéjét a szívizom- és szívburokgyulladásra vonatkozó figyelmeztetéssel, mint ritka mellékhatás. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete által 2023-ban végzett vizsgálat, amely 21 tanulmányt áttekintett, arra a következtetésre jutott, hogy a Covid vakcinák nem állnak összefüggésben vetélésekkel.

Kansas állam továbbá azt is állítja, hogy a Pfizer hamisan hirdette a vakcina hatékonyságát a vírus variánsaival szemben, és azt, hogy a vakcina megakadályozza a vírus átvitelét. Ken Paxton texasi főügyész tavaly hasonló pert indított a Pfizer ellen, amely még mindig függőben van, és a Pfizer ezt az ügyet is alaptalannak nevezte. Kobach hétfőn elmondta, hogy más államok is együttműködtek Kansasszal a vizsgálatban, és várhatóan további perek indulhatnak.

Megjegyzendő, hogy a Pfizer partnere, a német BioNTech nem szerepel alperesként az ügyben.