Háromnapos tűzszünetet hirdettek a pakisztáni tálibok

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia háromnapos, egyoldalú tűzszünetet hirdetett Pakisztánban az Eid al-Adha, a muszlim áldozati ünnep alkalmából.

A TTP közleménye szerint a hétfőn kezdődő fegyvernyugvás lehetőséget biztosít a hívőknek, hogy a mecsetekben és nyílt tereken zavartalanul végezhessék az ünnepi imádságokat, anélkül, hogy a szélsőségesek támadásaitól kellene félniük. A tűzszünetet a pakisztáni nép követelésére hozták meg, de az iszlamisták figyelmeztettek: harcosaik védekezni fognak, ha a biztonsági erők támadást indítanának ellenük.

A TTP erőre kapása a szomszédos Afganisztánban történt változásokkal függ össze, ahol 2021 augusztusában az afganisztáni tálibok átvették a hatalmat a nyugati erők kivonulása után. Ez a második alkalom 2021 óta, hogy a TTP fegyverszünetet hirdet; az előzőt 2022-ben szakították meg, és azóta növelték a biztonsági erők elleni támadásaikat.

Az erőszakos cselekmények fokozódása nehezíti Pakisztán és az afganisztáni tálibok közötti kapcsolatokat, mivel Iszlámábád szerint a TTP vezetői Afganisztán területén bujkálnak. Pakisztán vezetése azt is állítja, hogy a TTP afgán területről indít támadásokat, de ezt a TTP és Kabul egyaránt tagadja.