Lengyelországban megszökött a lebukott orosz kémhálózat tagjai

Legalább három tagja annak a tavaly felszámolt 17 fős orosz kémhálózatnak, amelyet egy távolról irányító FSZB-ügynök vezetett, eltűnt, és nem vonultak be a börtönbe.

Tavaly Lengyelországban egy 17 tagú kémhálózatot göngyölítettek fel, amelyet egy Andrej fedőnevű FSZB-ügynök irányított távolról. A kémek között 13 ukrán, két belarusz és egy orosz állampolgár volt. A csoport a lengyel vasútvonalak ellen tervezett szabotázsakciókat, vonatok felrobbantását és gyilkosságokat, de szerencsére időben lefülelték őket.

A kémek menekülteknek álcázva jutottak be az országba, és elfogásuk után, kettő kivételével, mindannyian beismerték bűnösségüket. Három közülük, akik a legenyhébb büntetést kapták (egy–másfél év közötti szabadságvesztés), a jelek szerint megszöktek a végrehajtás elől.

A 44 éves politológus, Jaroszlav B., aki Lengyelországba járt át dolgozni, a hálózat számára biztosította azt a bankszámlát, amelyre az elvégzett feladatokért járó pénzt Andrej utalta. Ő vásárolta meg a kémek által a vonatokon elhelyezett kamerákhoz szükséges SIM-kártyákat is. B.-t egy év három hónap szabadságvesztésre ítélték.

A 19 éves Marija M. szintén a kémek rendelkezésére bocsátotta a bankszámláját, és segédkezett az ukrán menekültek ellen hangulatot keltő szórólapok terjesztésében. Őt egy év és egy hónap szabadságvesztésre ítélték.

A fiatalkorú Artur M. a kamerákat vásárolta meg, amelyekkel többek között a jasionkai kikötőt, a rzeszówi vasútállomást és különféle vasúti útvonalakat figyeltek meg. Ő toborozta azokat is, akik segítettek elhelyezni a készülékeket. A korára való tekintettel javítóintézetbe küldték.

A hatóságok jelenleg nem találják őket, és attól is tartani lehet, hogy nem hagyták el az országot, hanem tovább folytathatják tevékenységüket az FSZB-nek, különösen most, hogy pénzre is szükségük lehet.

A nyomozati anyag szerint a szórólapozással alkalmanként 5 dollárt, egy kamera kihelyezésével 3-400 dollárt, míg egy vonat kisiklatásáért 10 ezer zlotyit (kb. 900 ezer forintot) ígért Andrej, bár ilyen cselekményre még nem került sor.