Kínai és Fülöp-szigeteki hajók ütközése a Dél-kínai-tengeren

A kínai parti őrség jelentése szerint hétfő reggel kínai és Fülöp-szigeteki hajók ütköztek össze a vitatott hovatartozású Spratly-szigetek közelében, ami tovább fokozza a térségben már amúgy is feszült helyzetet.

A kínai parti őrség tájékoztatása alapján a konfliktus akkor robbant ki, amikor egy Fülöp-szigeteki ellátóhajó a Second Thomas-zátony közelében lévő vizekre hajózott, amely a Spratly-szigetek egy víz alá süllyedt része. A Spratly-szigetek területét több ország is igényli, köztük Kína, Tajvan, Vietnám, Malajzia és a Fülöp-szigetek is. A kínai parti őrség szerint a Fülöp-szigeteki hajó figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetéseket, és veszélyesen, szakszerűtlenül közelítette meg a kínai hajót, ami ütközéshez vezetett.

A Fülöp-szigeteki hadsereg azonban megtévesztőnek és félrevezetőnek nevezte a kínai parti őrség jelentését. Gilberto Teodoro Jr., a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek világosnak kell lennie, hogy Kína cselekedetei jelentik a béke és stabilitás akadályait a Dél-kínai-tengeren.

Az Egyesült Államok manilai nagykövete, MaryKay Carlson is elítélte Kína agresszív és veszélyes manővereit, amelyek sérüléseket okoztak, megrongálták a Fülöp-szigeteki hajókat és akadályozták a Fülöp-szigeteki személyzetet az élelmiszerrel, vízzel és alapvető felszerelésekkel való ellátásban a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetében. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője is határozottan elítélte Kína legutóbbi dél-kínai-tengeri akcióit, amelyeket "eszkalációra alkalmasnak és felelőtlennek" nevezett, és megerősítette az Egyesült Államok támogatását a Fülöp-szigetek iránt.

Az elmúlt hónapokban több incidens is történt a zátony közelében, ami kevesebb mint 370 kilométerre fekszik a Fülöp-szigetek partjaitól. Kína egyre határozottabban érvényesíti igényét az egész Dél-kínai-tengerre, ami feszültséget szít a térség más országaival, különösen a Fülöp-szigetekkel és Vietnámmal szemben. A területnek stratégiai jelentősége van, mivel gazdag halászati lehetőségekkel rendelkezik és potenciális olaj- és gázlelőhelyek is találhatók itt.

Kína egy új törvényt hozott, amely szombaton lépett hatályba, és felhatalmazza a parti őrséget, hogy lefoglalja a Kína felségvizeire illegálisan behatoló külföldi hajókat, és akár 60 napig fogva tartsa a legénységet. Ezt a jogszabályt a Fülöp-szigetek, Vietnám és Tajvan nem ismeri el.