Hatnapos munkahét bevezetése Görögországban

Görögországban jelentős munkaerő-piaci reformot hajtanak végre, amelynek keretében júliustól lehetővé teszik a hatnapos munkahét bevezetését.

A görög kormány a szakképzett munkaerő súlyos hiányára reagálva tervezi, hogy július 1-től életbe léptet egy nagy horderejű munkaerő-piaci reformot. Ennek részeként az alkalmazottak számára biztosítani kell a hatnapos munkahét lehetőségét. Amennyiben a hatodik munkanap szombatra esik, a dolgozók 40 százalékos bérpótlékra számíthatnak, míg vasárnapokon és munkaszüneti napokon a pótlék mértéke 115 százalékra emelkedik.

A Welt által idézett görög Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint az intézkedés célja, hogy a váltott műszakban dolgozó ipari vállalatok és a magasan szakosodott személyzettel rendelkező cégek ne kényszerüljenek megszakítani a gyártási folyamataikat.

A reform egy másik fontos célja a feketemunka visszaszorítása, tekintettel arra, hogy egyes vállalatok már hosszabb ideje engedélyezik alkalmazottaiknak a hosszabb munkaidőt.

Az új szabályozás azonban nem érint minden ágazatot egyformán; a köztisztviselők például mentesülnek a hatnapos munkahét alól.

Görögországban jelenleg is az egyik legmagasabb az átlagos munkaidő az európai országok között, az OECD adatai alapján évi 2036 órát dolgoznak, ami több, mint az Egyesült Államokban élők átlagos munkaideje.