A globális vállalati szektor enyhülő háborús félelmekkel és javuló világgazdasági kilátásokkal

A globális vállalati szektor képviselői szerint csökkent a közel-keleti válság eszkalációjának kockázata, ami pozitív hatással lehet a világgazdasági kilátásokra, miközben a Fitch Ratings javította a világ gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseit.

Az Oxford Economics által végzett friss globális befektetői felmérés szerint a közel-keleti konfliktus, különösen a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael közötti háború, jelentős kockázatot jelentett a világgazdaságra nézve, azonban ez az arány a korábbi 65 százalékról 27 százalékra csökkent a legutóbbi felmérés óta.

A felmérésbe bevont 80 nagyvállalat, melyek összesített éves forgalma körülbelül kétezer milliárd dollár, és együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, egyre derűlátóbban ítélik meg a világgazdasági kilátásokat.

A vállalatok és befektetési intézmények 40 százaléka számolt be arról, hogy optimistábban tekintenek a következő két év gazdasági kilátásaira, míg csupán 20 százalékuk látja gyengébbnek a helyzetet az előző felméréshez képest.

A 2024-re vonatkozó globális növekedési prognózisok középértéke jelenleg 2,5 százalék, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi előrejelzésnél. A válaszadók többsége, körülbelül 50 százalékuk, 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedést vár idén.

Egyre kevesebb a globális recessziótól tartó vállalat, és más londoni elemzőműhelyek is hasonlóan pozitív megítélésben részesítik a világgazdaság növekedési kilátásait.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a világgazdaság 2,6 százalékos növekedését valószínűsíti 2024-re, ami jelentős javulást jelent az előző előrejelzéshez képest, mivel az amerikai GDP növekedési ütemét 1,2 százalékról 2,1 százalékra emelték az amerikai gazdaság erősödő növekedési lendülete miatt.

Az új negyedéves világjelentésben a Fitch jelentősen, az eddigi 0,2 százalékról 0,8 százalékra javította az euróövezeti gazdaság idei növekedésére szóló becslését. A friss prognózis a korábban várt 4,5 százalék helyett 4,8 százalékos GDP-bővülést valószínűsít 2024-re a kínai gazdaságban. A feltörekvő piacok Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings szerint eléri a 3,7 százalékot; ez 0,5 százalékponttal gyorsabb a cég eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél.

A hitelminősítő 2025-ben az ideinél valamivel lassabb, 2,4 százalékos világgazdasági növekedéssel számol, mindenekelőtt azért, mert várakozása szerint az amerikai gazdaság növekedése 1,5 százalékra, a kínai hazai össztermék bővülésének üteme 4,5 százalékra csökken.

A Fitch szerint az európai kilábalás kilátásait javítja, hogy múlnak a cserearány- és az energiasokk hatásai, ennek nyomán élénkülésnek indulnak a német gazdaság energiaintenzív szektorai, és mindez emeli a reálbéreket.

A hitelminősítő várakozása szerint a globális pénzügypolitikai ciklus új szakaszba lép, amelyre a kamatok lassú csökkenése lesz jellemző. A Fitch az euróövezeti jegybank (EKB) részéről az idén két további kamatcsökkentést vár, és azt valószínűsíti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szeptemberben és decemberben hajt végre kamatcsökkentéseket.