Harcos meccsen, öngóllal győzte le Franciaország Ausztriát

Griezmann és Mbappé is vérét adta a francia győzelemért, a 7 sárga lapot hozó meccsen Ausztria Wöber öngóljával kapott ki, hiába küzdött nagyot.

Nem volt könnyű dolga Franciaországnak, de végül behúzták az első meccsüket a 2024-es Európa-bajnokságon. A düsseldorfi stadionban két jó formában lévő csapott össze, és az osztrákok méltó ellenfelei voltak a végső győzelemre is esélyes franciáknak.

A kezdőcsapatok az alábbiak voltak:

Ausztria: Pentz – Posch, Danso, Wober, Mwene – Seiwald, Sabitzer – Laimer, Baumgartner, Grillitsch – Gregoritsch

Franciaország: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Griezmann, Kanté, Rabiot – Dembélé, Mbappé, Thuram

A mérkőzést a franciák kezdték jobban, több veszélyes szabadrúgást is kaptak, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. Az osztrákok főleg beadásokkal próbálkoztak, az első ziccer is egy ilyenből alakult ki, a 35. percben Gregoritsch tekert ballal középre, Sabitzer finom mozdulattal lekészítette Baumgartnernek, aki egy az egyben találta magát Maignannal szemben. A kirontó francia kapus lábbal hárított, ráadásul a bíró tévesen kirúgást ítélt.

Nem sokkal később Mbappé a jobb oldalon verte meg a védőjét, és középre rúgta a labdát. A beadás Wöbert találta meg, az osztrák védő peches mozdulattal saját kapujába fejelt, Pentz csak nézni tudta a hálóba csorgó labdát, a 38. percben 0-1-re változott az eredmény. Az osztrák szövetségi kapitány, Ralf Rangnick kijelentette, hogy senki nem fogja Wöber szemére hányni az öngólját, mivel egy szerencsétlen helyzetbe került.

Az első félidőben már nem volt nagy lehetőség, ellenben a második félidő eseménydúsan indult. Először a korábban már sárga lapot kapó Wöber lökte neki Griezmannt egy reklámtáblának, de nem állították ki. Griezmann fejéből ömleni kezdett a vér, le kellett mennie a pályáról, és csak bekötött fejjel térhetett vissza, de a kötést néhány másodperc után elhagyta.

A második félidő 10. percében Mbappé léphetett meg, egy az egyben vezette a labdát Pentzre, de végül lövése a kapu mellett landolt. Ezt követően mindkét szövetségi kapitány változtatott, az osztrákoknál egy óra után lement Wöber, Gregoritsch és Grillitsch, a helyükre Trauner, Arnautovic és Wimmer érkezett. A franciák 71 perc után változtattak először, Dembélé és Rabiot helyét Kolo Muani és Camavinga vette át ekkor. A cserék felpezsdítették a mérkőzést, mindkét oldalon voltak lehetőségek, de igazán nagy ziccer egyik csapat előtt sem adódott.

A mérkőzés némileg eldurvult a hajrára, a spanyol bíró végül összesen 7 sárga lapot osztott ki. A 87. percben Mbappé egy beadásnál Danso vállába fejelt, az ő fejéből is ömleni kezdett a vér. A francia csatárt ápolni kellett, de engedély nélkül visszatért a pályára, majd rögtön leült, ezért sárga lapot kapott a bírótól. Deschamps inkább lehozta sztárjátékosát, ahogyan a másik véráldozatot, Griezmannt is, a helyükre Fofana és Giroud érkezett. Az osztrákok is kettőt cseréltek még, Prass és Schmid állt be Mwene és Laimer helyére.

A bíró 9 percet hosszabbított, és bár maradt a rohanás, csak kisebb helyzetek adódtak a mérkőzés végén, így végül az eredményjelzőn 0-1 állt a hármas sípszó pillanatában. A D csoportot így a másik meccs győztese, Hollandia vezeti (3 pont, 2-1-es gólkülönbség), a második Franciaország (3 pont, 1-0), majd a lengyelek (0 pont, 1-2) és az osztrákok (0 pont, 0-1) következnek, de mindkét meccsen ígéretesen játszott a vesztes csapat is, így továbbra is nyitott a továbbjutás kérdése. Az osztrákok agresszív játékot mutattak be, az első félidőben tizenkilenc szerelést hajtottak végre, a végére huszonhétig jutottak, ebből tizennyolc volt szabálytalan, és öt osztrák játékos kapott sárga lapot.