Az Amazonas új halfaja, a Szauron szemére emlékeztető Myloplus sauron

Az Amazonas folyóban egy új halfajt fedeztek fel, amelyet a Gyűrűk Ura című mű gonosz varázslójáról, Szauronról neveztek el, a Myloplus sauron nevet kapta.

A Myloplus nemzetségbe tartozó új fajt a rajta látható jellegzetes függőleges csík miatt nevezték el Szauronról, amely a J.R.R. Tolkien által teremtett világban a gonosz varázsló tornyán látható, mindent látó szemet idézi. Az Amazonas folyó, amely 6400 kilométer hosszúságával a világ egyik legnagyobb folyórendszere, otthont ad több mint 2500 különböző halfajnak, és a kutatók rendszeresen találnak új fajokat.

A szauronhal a piráják növényevő rokonai közé tartozik, és különleges tulajdonsága, hogy az emberi fogakhoz hasonlatos szögletes, fehér fogakkal rendelkezik. A hal oldalán húzódó függőleges fekete csík miatt kapta a Szauron nevet.

Nem ez az első alkalom, hogy a Gyűrűk Ura karaktereinek neveit használják fel az állatvilágban. Korábban már több állatfajt is elneveztek a mű szereplőiről, például a Saurona nemzetségbe tartozó lepkét, a Litoria sauroni levelibékát, a Lepanus sauroni ganajtúró bogarat, valamint egy kabócát, egy pókot és egy dinoszauruszt is Szauron nevével látták el. Ezek a névadások arra utalnak, hogy a biológusok nem csak a gonosz varázslók iránt érdeklődnek, hanem gyakran a fantasy művek rajongói is, akik szívesen merítenek inspirációt Tolkien alkotásaiból.

A Myloplus nemzetség másik tagja, amelyen egy vízszintes fekete csík látható, a szabadságharcos Zorróról kapta a nevét, így őt Myloplus zorroinak hívják.

(CNN)