Európa májusban több gázt kapott Oroszországtól, mint az USA-tól

Május hónapban Európa közel két év után először több földgázt importált Oroszországtól, mint az Amerikai Egyesült Államoktól, ami a szakértők szerint nem jelent tartós trendet.

A Financial Times adatai szerint 2022 szeptemberében az USA megelőzte Oroszországot mint Európa fő gázszállítóját, és 2023 óta a régió gázellátásának körülbelül ötödét biztosítja. Azonban a múlt hónapban az Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) jelentése alapján az orosz vezetékes és LNG-szállítások az EU, az Egyesült Királyság, Svájc, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia teljes gázellátásának 15 százalékát tették ki, míg az Egyesült Államokból érkező LNG csak 14 százalékot képviselt, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb arány.

Az orosz cseppfolyósgáz-import növekedése Európában az orosz-ukrán konfliktus következményeként következett be, miközben a csővezetékes szállítások drasztikusan csökkentek. A májusi adatokat befolyásolta egy amerikai LNG-exportterminál üzemzavara, valamint az, hogy Oroszország növelte a Török Áramlaton keresztüli szállításokat, amely a tervek szerint júniusban karbantartás miatt leáll.

Az ICIS elemzése szerint a májusi helyzet nem valószínű, hogy hosszú távon fennmarad, mivel nyáron Oroszország képes lesz az Északi-tengeri útvonalon keresztül Ázsiába LNG-t szállítani, ami csökkenteni fogja az Európába irányuló szállítmányokat. Ezzel párhuzamosan várhatóan helyreáll az amerikai gázellátás is. Európában a gázkereslet jelenleg viszonylag alacsony, részben a tárolók magas töltöttségi szintje miatt.