Egy év után sem tudni, pontosan miért zuhantak le a Wizz Air magyar pilótái

Egy évvel ezelőtt történt a tragédia Svédországban, ahol egy kisgép, amelyet a Wizz Air pilótái vezettek, a tóba csapódott. Az áldozatok hozzátartozói máig válaszokat várnak a svéd hatóságoktól.

Egy évvel ezelőtt, június 19-én Svédországban lezuhant egy kisrepülőgép, amelynek két magyar utasát holtan találták meg Arkösund falunál, Stockholmtól 120 kilométerre délnyugatra. A gép és utasai maradványait egy nappal később találták meg búvárok és helikopterek segítségével. A tragédiában elhunytak a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület vezetői és a Wizz Air pilótái voltak.

A Blikk beszámolója szerint a hozzátartozók még egy évvel a baleset után sem kaptak megnyugtató válaszokat a svéd hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy mi okozta a pilóták halálát. A repülőgép Lengyelországból szállt fel és Dala-Järnába tartott, de az időjárás miatt útvonalat változtatott Skavsta nemzetközi repülőtér felé.

A svéd hatóságok által végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a gépnek nem volt műszaki problémája, és üzemanyagból sem szenvedett hiányt. Az elhunyt pilóta édesapja, Korom Mihály a vizsgálat eddigi eredményeiről videokonferencián értesült, de szerinte konkrét válaszokat nem kapott.

Az édesapa egy 12-15 pontból álló kérdéssort küldött a svéd hatóságoknak, amelyben többek között arra keresi a választ, hogy miért nem vették komolyabban a légiirányítók a kisgép veszélyes helyzetét, és mi okozhatta a hirtelen zuhanást több száz méter magasságból. Az áldozat édesapja úgy véli, a légiirányítók nem álltak a helyzet magaslatán a baleset idején.