EU intézkedés: eltűnhetnek bizonyos termékek a boltok polcairól
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentős egészségügyi kockázatot tárt fel a mesterséges füstaromák használatával kapcsolatban, aminek következtében az Európai Bizottság döntése értelmében ezek az aromák gyakorlatilag betiltásra kerülnek.
A mesterséges füstaromák számos élelmiszerben megtalálhatóak, többek között húskészítményekben, sajtokban, snackekben, levesekben és szószokban. Ezeket az aromákat a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként használják, hogy különleges ízt adjanak az ételeknek. A füstaromák előállítása során a hagyományos élelmiszer-füstöléshez használt füstöt vízbe vagy más folyadékba vezetik, majd frakcionálják és tisztítják, hogy eltávolítsák a potenciálisan káros alkotóelemeket. Ennek ellenére az EFSA megállapította, hogy ezek az aromák jelentős egészségügyi kockázatot hordozhatnak.
Az Európai Bizottság végrehajtási rendelettervezetei szerint 2029. július 1-ig adnak időt a gyártóknak és a gazdasági szereplőknek, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, és az érintett nyolc füstaroma még forgalomban maradhasson.
Miért veszélyesek a füstaromák?
A Nébih szakemberei szerint az EFSA véleménye alapján nem zárható ki a genotoxicitással kapcsolatos potenciális biztonsági kockázat a füstaromák esetében. Fontos megjegyezni, hogy ez a kockázat magukra a füstaromákra vonatkozik, nem pedig a füstaromát tartalmazó élelmiszerekre vagy azok fogyasztására. Az élelmiszerek biztonságosságának megítélését több tényező is befolyásolja, mint például a füstaroma mennyisége az adott élelmiszerben, az élelmiszer fogyasztási mennyisége, és figyelembe kell venni az érzékenyebb csoportok kitettségét is.
A rendelettervezet különböző átmeneti időszakokat határoz meg az alkalmazkodásra: azoknál a termékeknél, ahol a hagyományos füstölést helyettesítik füstaromával (például sajt, húskészítmények, feldolgozott halak), az átmeneti időszak 5 évre tervezik. Egyéb élelmiszerkategóriák esetében, ahol a füstaromát ízesítés céljából adják hozzá (például levesek, chipsek, szószok), az átmeneti időszak 2 év lenne.