Egy hét múlva diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon

A nappali tagozaton tanuló diákok számára még mindig iskolaszövetkezeten keresztül éri meg leginkább munkát vállalni, mivel ez a foglalkoztatási forma jár a legelőnyösebb feltételekkel. A Mind-Diák Szövetkezet elnöke, Göbl Róbert az Economxnak elmondta, hogy az iskolaszövetkezet vezeti a listát, mivel a diákok döntő többsége nem fizet személyi jövedelemadót (szja-t), és a munkaadónak sem kell szabadság vagy betegszabadság miatti bérjellegű költséget fizetnie, ha a diák nem dolgozik.

Az szja-kedvezménynek köszönhetően idén havi 576 601 forintnyi jövedelem mentesül az adó alól, ami akár 86 490 forint adómegtakarítást jelenthet a diákok számára. A Moore Hungary elemzése szerint ez 15 százalékkal több, mint az előző évben, és a kifizető már év közben figyelembe veszi ezt a kedvezményt.

A diákok értékelik a pluszszolgáltatásokat is, mint például a CV-ambulancia, ahol szakértők véleményezik és tippekkel segítik a diákok önéletrajzait, valamint pályaorientációs tanácsadásban is részesülhetnek.

A munkaviszonyban és megbízási szerződéssel dolgozó diákok esetében a munkáltatónak 13 százalékos szociális hozzájárulási adó kötelezettsége keletkezik, míg az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákok után nem kell járulékot fizetni.

Az IT-szektorban és az idegennyelv ismeretét igénylő állásokban dolgozó diákok óradíja 3 000 - 5 000 forint között mozog, és egy hét alatt akár 200 ezer forintot is kereshetnek. Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban vállalt idénymunka vagy alkalmi munka esetén a diák jövedelme nettó, mivel a munkáltató fizeti a közterhet.

A filmipari statiszták napi nettó jövedelme 2024-ben nem haladhatja meg a 32 ezer forintot, és ezen összegig nem kell jövedelmet megállapítaniuk, így bevallást sem kell benyújtaniuk. A 18. életévét betöltött diák egyéni vállalkozóként is végezhet tevékenységet, és az átalányadózás alkalmazása esetén az éves minimálbér felét el nem érő jövedelme mentes az adó alól.

A diákok háztartási munkavégzés esetén sem kötelesek adót és járulékot fizetni, ha a szolgáltatást kizárólag a természetes személy és a háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozó részére nyújtják.

A Mind-Diák Szövetkezet elnöke kiemelte, hogy a diákok különösen igénylik a rugalmas munkavégzést, amit a diákmunkák nyújtanak, és ezáltal könnyen felismerhetik az erősségeiket vagy a fejlesztendő készségeiket. Az iskolaszövetkezetek egyfajta „védőháló funkcióval” is bírnak, garantálva a jogilag biztonságos munkavégzést és a biztos fizetést.