Budapesten magasabbak a diplomatalakások bérleti díjai, mint Rómában

Az uniós fővárosok között Budapest a középmezőnyben helyezkedik el a diplomatalakások bérleti díjai tekintetében, Madrid és Zágráb után, de még Róma előtt.

A Duna House által közzétett, az Eurostat felmérésén alapuló adatok szerint a budapesti lakásbérleti árak 2023-ban 17 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, ami jelentős ugrást jelent a régióban. A felmérés kifejezetten a nemzetközi tisztségviselők által használt, jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt, belvárosi lakásokra összpontosított, amelyek építése vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt 10 évben történt.

A Brexit hatására Dublin vált a legdrágább uniós fővárosi lokációvá, ahol a magyar fővárosi árak duplájáért lehet lakást bérelni. Közép-Európában Berlin, Prága, Bécs és Ljubljana után Budapest számít a legdrágábbnak, de a környező országok közül több helyen, például Pozsonyban, Varsóban és Bukarestben kedvezőbbek a bérleti díjak.

A brüsszeli egyszobás lakások átlagosan 10 százalékkal drágábbak, mint a budapestiek, azonban a nagyobb, háromszobás ingatlanok esetében már a magyar fővárosban jár jobban a bérlő. A legdrágább városok között Dublin, Luxembourg és Párizs szerepel, míg a legolcsóbban Szófiában bérelhetnek lakást a külföldi diplomaták és munkavállalók.

A budapesti lakások mérete és a felmérésbe bevont kerületek tekintetében a 3 szobás lakások 110-130 négyzetméteresek, míg a kisebbek 60-80, illetve 40-60 négyzetméteresek lehetnek. A bérleti díjakat a budai I., II., III, XI. és XII. kerületi, valamint a pesti V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületekben található központi elhelyezkedésű ingatlanok adatai alapján számolták.

A környező országok fővárosai közül Ljubljanában 13 százalékkal, Bécsben 11 százalékkal, Bukarestben 10 százalékkal, Pozsonyban pedig 7 százalékkal nőtt 2022-höz képest az ingatlanbérlés költsége. A többi városban 2 és 15 százalék közötti mértékben emelkedtek a bérleti díjak. A Duna House közleménye hangsúlyozza, hogy az Eurostat felmérésében a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, vagyis nem ad képet a normál bérleti díjakról, hanem a tipikusan jó vagyon jó állapotú, jól felszerelt, korszerűsített és frekventált helyen található lakásokról. Az unión belül enyhe fokú, 1 százalékos csökkenésre Helsinkiben, jelentősebb, 13 százalékos enyhülésre pedig Litvániában volt csak példa.