Óriási botrány az Adidasnál: vezetők kenőpénz elfogadásával vádolva

A német sportszergyártó vállalat, az Adidas belső vizsgálatot indított, miután vádak merültek fel több felsővezető ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadtak el a beszállítóktól. A Financial Times értesülései szerint az ügy részletei egyelőre homályosak, de a vállalat szóvívője megerősítette, hogy vizsgálatok folynak.

Az Adidas kínai leányvállalatánál felmerült vádak szerint több vezető beosztású munkatárs több millió eurót sikkaszthatott el, és vesztegetés gyanúja is felmerült. A cég szóvivője a brit gazdasági lapnak nyilatkozva elismerte a vizsgálatokat, de további részleteket nem kívánt közölni.

A Financial Times információi szerint a vádakat a cég belső visszaélés-ellenes rendszerén keresztül tett bejelentések alapján kezdték el kivizsgálni. Egyes források szerint a gyanúsítottak külső szolgáltatóktól fogadtak el kenőpénzt.

Továbbá, egy magas rangú vállalatvezető esetében felmerült, hogy készpénzben és természetbeni juttatások formájában, például ingatlanok formájában is fogadhatott el juttatásokat a beszállítóktól. Az Adidas számára Kína kiemelten fontos piac, ami további súlyt adhat az ügynek.

A Deutsche Bank esetében is hasonlóan nagy léptékű változások zajlanak, bár itt a vádak helyett a stratégiai irányváltás áll a középpontban. A bank az elmúlt 18 hónapban több mint 100 befektetési bankárral bővítette állományát, és a 2023-as év eleje óta további 125 befektetési bankárt vett fel, többek között a Credit Suisse-től, valamint a brit Numis brókercég októberben lezárt felvásárlásával további 300 alkalmazottal gazdagodott. A befektetési bankárok létszámának növelése jelentős fordulatot jelent a Deutsche Bank pénzügyi válság óta követett karcsúsító stratégiájában, hiszen a globális fúziók és felvásárlások piacának felvásárlások felpörgését szeretnék kihasználni, és egyensúlyozni a kötvénykereskedési tevékenység volatilitását. A Deutsche Bank a befektetési banki díjbevételek szerinti rangsorban az első negyedévben a hetedik helyen állt a világon, szemben a 2023-as év egészében elért 11. és a 2022-es 9. hellyel.

A befektetési piacokon is jelentős változások figyelhetők meg. A Financial Times jelentése szerint több százmilliárd eurónyi tőkét vontak ki a befektetők 2022 eleje óta az európai aktívan kezelt befektetési alapokból, miközben a passzívan kezelt alapokba áramlik be a tőke. A Morningstar adatai szerint a befektetők 258 milliárd eurót vontak ki az aktívan kezelt részvényalapokból 2022 eleje óta, és további 140 milliárd euró távozott a több eszközalapból és alternatív alapokból. Ezzel szemben a passzív termékek szolgáltatóihoz összesen 256 milliárd euró áramlott be a részvényalapokba, és a passzív kötvényalapok 174 milliárd eurót gyűjtöttek össze ugyanebben az időszakban.

Az aktívan kezelt kötvényalapok 2022-es tőkekiáramlásból felállva, 2023-ban már 73 milliárd eurós beáramlást tapasztaltak, majd 2024 első négy hónapjában 89 milliárd eurót gyűjtöttek össze, ami minden passzív alapot megelőzött. Az európai kötvényalapok iránti kereslet ellentétes a magyarországi trendekkel, ahol a BAMOSZ adatai szerint már második hónapja vonják ki a tőkét a befektetők a kötvényalapokból.