Az első Biden-Trump elnökjelölti vita közeledik

Tíz nap múlva kerül sor Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök és Donald Trump republikánus kihívója között az első elnökjelölti vitára.

Június 27-én fog megrendezésre kerülni az a jelentős politikai esemény, amely során Joe Biden és Donald Trump először állnak szembe egymással a választási kampány keretében. A két jelölt még májusban egyezett meg abban, hogy két alkalommal is összemérik tudásukat a nyilvánosság előtt.

Az első vita Atlantában zajlik majd, a CNN műsorvezetői, Jake Tapper és Dana Bash moderálásával, míg a második összecsapásra szeptember 10-én kerül sor az ABC csatorna szervezésében.

A felek már lefektették a viták szabályait is. A 90 perces esemény során két reklámszünetet tartanak, amikor a kampánystábok nem léphetnek kapcsolatba a jelöltekkel. A jelöltek egy közös pódiumon fognak állni, helyzetüket pénzfeldobással határozzák meg. A mikrofonokat csak akkor kapcsolják be, amikor a jelölt beszél, és a színpadon semmilyen kellék vagy előre megírt jegyzet nem lehet, csupán egy toll, egy jegyzettömb és egy üveg víz lesz a jelöltek rendelkezésére. Újdonságként a vita során nem lesz közönség a stúdióban.

A részvételhez a jelölteknek elegendő számú állami szavazólapon kell szerepelniük, hogy elérjék a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot. Emellett legalább 15 százalékot kell elérniük négy különböző országos felmérésben. Ez alapján nem kizárt, hogy Robert F. Kennedy Jr., aki függetlenként indul, szintén részt vehet a vitán.

Joe Biden jelenleg 81 éves, míg Donald Trump nemrég ünnepelte 78. születésnapját egy floridai választási gyűlésen.