Az Nvidia elleni per újra a reflektorfényben

Az amerikai legfelsőbb bíróság meghallgatja az Nvidia fellebbezését egy értékpapírcsalási per kapcsán, amely során a vállalatot azzal vádolják, hogy félrevezette a befektetőket a kriptopiaci bevételeivel kapcsolatban. A döntésre októberben kerülhet sor.

Az Nvidia, a mesterséges intelligencia chipgyártója, fellebbezését az amerikai legfelsőbb bíróság fogja tárgyalni, miután egy alsóbb fokú bíróság újraélesztette a cég és vezérigazgatója, Jensen Huang ellen benyújtott csoportos keresetet. A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság szerint Huang "hamis vagy félrevezető kijelentéseket tett" a kriptopiaci kitettség mértékével kapcsolatban, akár tudatosan, akár gondatlanságból.

A vállalat, amely a mesterséges intelligencia piacának egyik legnagyobb nyertese lett az elmúlt években, 5,5 millió dolláros kifizetéssel már rendezte az amerikai hatóságokkal azokat a vádakat, amelyek szerint nem megfelelően számolt be a kriptobányász üzletágának hatásairól.

A felperesek, köztük a stockholmi E. Ohman J:or Fonder AB befektetési alapkezelő cég, azt állítják, hogy az Nvidia és vezetői megsértették az 1934-es értékpapírtőzsdei törvényt, amikor 2017-ben és 2018-ban olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek félrevezetően alulbecsülték a kriptopiaci bevételek mértékét.

A per kimenetele jelentős hatással lehet a vállalat hírnevére és pénzügyi helyzetére, és a befektetői közösség szoros figyelemmel követi az eseményeket. A legfelsőbb bíróság döntése várhatóan októberben érkezik meg.

: Reuters