Az EU természet-helyreállítási rendelete hajszállal, de elfogadásra került

Hétfőn az uniós természetvédelmi miniszterek ülésén, a magyar kormány ellenállása ellenére is, elfogadták az EU természet-helyreállítási jogszabályát. Az új rendelet célja, hogy 2030-ra az uniós élőhelyek ötödét, 2050-re pedig az összeset helyreállítsák, jogilag kötelező célokat határozva meg és nemzeti helyreállítási terveket írva elő, valamint védelmet biztosítva a beporzóknak.

A magyar állami hírügynökség nem említette meg, hogy a magyar kormány korábban ellenzett egy próbaszavazást, és a szuverenitásra hivatkozva kifogásolta a javaslatot, amely nélkül nem volt meg a szükséges többség. Euractiv információi szerint Ausztria a hétfői szavazáson már támogatta a rendeletet, míg több másik ország, köztük Magyarország, nemmel szavazott, de így is sikerült elérni az igen szavazatok szükséges többségét.

A Tanács már tavaly novemberben előzetes politikai egyezséget kötött az Európai Parlamenttel, amelynek képviselő-testülete idén februárban viszonylag simán fogadta el a kompromisszumos szöveget. A magyar pártok közül csak a Jobbik mondott nemet, a többi, így a fideszes képviselők is támogatták a szöveget.

Az európai parlamenti felelőse, César Luena meglepődött a magyar kormány álláspontváltásán, és remélte, hogy Magyarország végül támogatni fogja a jogszabályt, mivel a magyar kormánypárt képviselői is megszavazták az egyezséget az EP-ben. Luena szerint a kormányzati döntés mögött választási okok állhatnak, és hangsúlyozta, hogy az uniós állampolgárok jövője és jóléte forog kockán.

Amennyiben a Tanács nem tudott volna dönteni, a helyzetet a júliustól fél évre a testület vezetését átvevő magyar kormánynak kellett volna kezelnie.