Az EU kényes kérdésben szállt bele Kínába

Az Európai Unió határozottan felszólította Kínát az emberi jogok megsértésének beszüntetésére, különösen a Hszincsiangban, a Tibetben és a Hongkongban, egy uniós küldöttség tibeti látogatása után.

Az Európai Unió hétfőn ismételten arra szólította fel Kínát, hogy vessen véget az emberi jogok megsértésének. Ez a felszólítás egy uniós küldöttség tibeti látogatását követően hangzott el, amely során a delegáció találkozott kínai tisztviselőkkel is.

Az EU által kiadott közlemény mély aggodalmát fejezte ki a Kínában tapasztalható emberi jogi helyzet miatt. Az Európai Unió különösen a Hszincsiangban, Tibetben és Hongkongban előforduló "nagyon súlyos" mértékű emberi jogi megsértésekre hívta fel a figyelmet.

Az Európai Unió említést tett az emberi jogi aktivisták, ügyvédek és újságírók elleni kínai fellépésről szóló jelentésekről is. Az EU sürgette Kínát, hogy vizsgálja ki és állítsa le az emberi jogok megsértését, és kifejezte aggodalmát a jogellenes fogva tartás, az erőszakos eltűnések, a kínzás és a rossz bánásmód eseteivel kapcsolatban.

A közlemény hangsúlyozta, hogy számos jelentés érkezett az emberi jogi aktivisták, ügyvédek és újságírók elleni fellépésekről. Az Európai Unió arra szólította fel Kínát, hogy vessen véget ezeknek a gyakorlatoknak, és különösen aggódik a jogellenes fogva tartások, erőszakos eltűnések, kínzások és a rossz bánásmód miatt.