Köhög a kínai gazdaság

Kínában a májusi makrogazdasági adatok vegyes képet mutatnak: a kiskereskedelmi forgalom növekedése felgyorsult, az ipari termelés növekedése viszont lassult, miközben a munkanélküliség szintje nem változott.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ipari termelés éves növekedése májusban 5,6 százalékra mérséklődött az áprilisi 6,7 százalékról, ami elmarad az elemzők által várt 6,2 százalékos növekedéstől. Az év első öt hónapjában az ipari termelés 6,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülése viszont 3,7 százalékra gyorsult májusban az áprilisi 2,3 százalékról, meghaladva az elemzők által várt 3 százalékos növekedést. A munkanélküliség aránya változatlanul 5 százalék maradt, ami tavaly október óta a legalacsonyabb szintet jelenti, és ez összhangban van az elemzői előrejelzésekkel.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint a hétfői makrogazdasági adatok, a kiskereskedelmi forgalom ünnepi fellendülésétől eltekintve, nagyrészt kedvezőtlen képet festenek, ami arra utal, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának helyreállása nem zökkenőmentes. A Goldman Sachs elemzői szerint jelentős ágazatközi eltérések figyelhetők meg a gazdaságban, erős export és feldolgozóipari tevékenység mellett, miközben az ingatlanpiac továbbra is nyomott marad. Zhao Peng Xing, az ANZ vezető kínai stratégája szerint az export jelentősen hozzájárul az ipari növekedéshez és a feldolgozóipari beruházásokhoz, azonban az ingatlanpiac gyengesége hátráltatja a háztartások fogyasztását és beruházásait. Más közgazdászok szerint az ipari export húzóereje sem biztos, hogy fenntartható, mivel a gyenge nyugati kereslet és a protekcionista intézkedések bizonytalanná tehetik egyes ágazatok, például a napelem- és elektromosjármű-ágazat kilátásait.

A kínai gazdaság további kihívásokkal néz szembe, mint például az ingatlanpiaci visszaesés, a magas önkormányzati adósság és a deflációs nyomás, amelyek mind negatívan befolyásolják a gazdasági aktivitást, és ezek miatt további gazdaságpolitikai ösztönző intézkedések várhatók az állam részéről.