Elkezdte a hetet a forint is, jöhet a fordulat

Vegyesen mozgott a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése röviddel fél hét után 398,32 forintra erősödött a péntek esti 398,08 forintról, míg a dolláré 372,16 forintról 372,08 forintra gyengült, a svájci franké pedig 417,83 forintról 417,93 forintra emelkedett. Az euró jegyzése 1,0705 dollárra erősödött a péntek esti 1,0697 dollárról.

A múlt héten jelentősen gyengült a forint, az euróval szemben a 390-es szintről 399 közelébe, míg a dollárral szemben 362-ről 374-re. A magyar deviza gyengülésében szerepet játszott egy kedvezőtlen európai bírósági ítélet, ami Magyarország számára napi 1 millió eurós bírság fizetését írja elő a menekültügyi szabályok be nem tartásáért.

A forint gyengülésében hétfőn elsősorban a hétvégi EP-választás utóhatása és az amiatt kialakult bizonytalanság játszott szerepet, ezt Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője jelezte. Emellett további bizonytalanságot szült a Franciaországban kiírt választás, amely jelentősen gyengítette az eurót a dollár ellenében, és ezzel együtt hátraarcot vettek a régiós devizák is, mint például a forint, a zloty és a cseh korona.

Emmanuel Macron francia elnök váratlan bejelentése, miszerint előrehozott választásokat ír ki, alaposan felkavarta az európai részvénypiacokat és a devizaopciók piacát is. A befektetők az opciós piacon az eddigi egyik leggyorsabb ütemben szereztek kitettséget az euró dollárral szembeni gyengülésére spekulálva. Az Euro Stoxx 50 volatilitási indexe, a VStoxx, a múlt héten 6,6 ponttal emelkedett, ami több mint két éve a legnagyobb ugrás, és az amerikai VIX-hez viszonyítva a VStoxx értéke 2017 óta nem volt ilyen magas.

A politikai események hatására a francia államkötvény spreadek tágulni kezdtek, és a francia részvények nyomás alá kerültek. A francia CAC 40 index három hónapos implikált volatilitása október óta nem látott magasságba ugrott, a bankpapírok és a ciklikus részvények voltak az index legnagyobb vesztesei. Az euró fonttal szembeni esetleges egyhavi gyengülésének lefedezése 2019 októbere óta nem volt ilyen drága, míg a svájci frankra vonatkozó bullish opciók prémiuma is jelentősen megugrott.

A fokozott európai politikai bizonytalanság nyomást gyakorol az euróra is, ami közvetetten befolyásolhatja a forint árfolyamát is a nemzetközi devizakereskedelemben. Macron saját pártja választási veresége után feloszlatta a francia törvényhozást, és nemzetgyűlési választásokat írt ki június 30-ára, illetve július 7-ére. A választások nagy esélyese a Nemzeti Tömörülés, amely ha képes lesz abszolút többséget szerezni, kormányra kerülhet. A francia események hátteréről itt írtunk bővebben.

A Citigroup a francia politikai kockázatok miatt leminősítette az európai részvényeket, míg az amerikai részvényekkel kapcsolatban pozitív várakozásokat fogalmazott meg. A bank stratégái szerint a növekedésorientáltabb amerikai részvények most vonzóbbak, különösen a technológiai és ipari szektorban. Macron bejelentése után a francia cégek piaci kapitalizációja mintegy 258 milliárd dollárral csökkent, miközben az ország államkötvényei is veszítettek értékükből. A befektetők attól tartanak, hogy Macron pártja további teret veszít a parlamentben a június 30-ra és július 7-re tervezett kétfordulós választásokon, ami jelentős bizonytalanságot hozott magával, különösen a költségvetési konszolidáció, Ukrajna finanszírozása és az európai iparpolitika tekintetében. Az európai piacok is megérezték a politikai problémák hatását: a régió részvényeit összefogó Stoxx 600 múlt héten 2,4 százalékot esett, jelentősen alulteljesítve amerikai indexeket. A leminősítés érdekes módon alig egy héttel azután érkezett, hogy a Citi a Stoxx Europe 600 további 14 százalékos emelkedését, és 2025 közepére az index új csúcsértékét prognosztizálta.

A piacokat némileg megnyugtatta Marine Le Pen nyilatkozata, miszerint a Nemzeti Tömörülés győzelme esetén is együtt fognak működni a liberális francia államfővel. A francia részvények zuhanása megállt, az államkötvények stabilizálódtak, és a CAC 40 index hétfő délelőttre már 0,2 százalékkal emelkedett. A francia 10 éves hozamkülönbség a német kötvényekhez képest, amely a múlt heti kereskedés kezdetekor több mint 80 bázispontra nőtt, a legmagasabb zárószint 2012 óta, hétfőn stabilizálódásnak indult. A választási kockázatok miatt a francia banki kötvények forgalma is megugrott, de a piacok a választások követően várhatóan megnyugszanak. Az elemzők szerint a szavazás követően a piacok megnyugszanak, és a politikai döntéshozók nem gondolják, hogy kifejezetten aggódniuk kéne a franciaországi pénzügyi zavarok miatt. Azonban a június 30-i első fordulóig továbbra is bizonytalannak tűnik a francia részvénypiac helyzete.