Az elektromos cigaretták népszerűségének okai a brit fiatalok körében

Egy friss tanulmány rávilágított, hogy az eldobható elektromos cigaretták használata egyre népszerűbb a brit fiatalok körében, akik gyakran felcserélhetőnek tekintik a dohányzást és a párologtatást. A Kelet-Angliai Egyetem (UEA) által végzett kutatás mélyrehatóan vizsgálta a jelenség mögötti motivációkat, és arra a következtetésre jutott, hogy a tiltások csak a dohányzás felé terelhetik a fiatalokat.

A kutatók 29, 16 és 20 év közötti fiatalt kérdeztek meg, és az eredményekből kiderült, hogy több tényező is hozzájárul az elektromos dohánytermékek népszerűségéhez. A fiatalok tisztában vannak az e-cigaretta veszélyeivel, mégis sokan használják őket stresszoldásra vagy szorongás kezelésére, és társadalmilag elfogadott tevékenységként tekintenek rájuk.

A tanulmány szerint az alacsony ár, a könnyű hozzáférés, a vonzó formatervezés, az egyedi színek, nevek és változatos ízek mind hozzájárulnak a termék népszerűségéhez. Annak ellenére, hogy felismerik az egészségügyi kockázatokat, a fiatalok gyakran váltogatják a párologtatást és a dohányzást.

Caitlin Notley, a tanulmány vezető szerzője és addiktológus professzor szerint a használat növekedése ellenére korábban keveset tudtunk a trend mögött meghúzódó motivációkról és a fiatalok tapasztalatairól. Ian Pope, az UEA sürgősségi orvosa hozzátette, hogy a fiatalok gyakran felváltva vesznek részt mind a párologtatásban, mind a dohányzásban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hatóságoknak figyelembe kell venniük az egyszerű tiltó intézkedések nem várt, közvetett hatásait. Notley szerint az elektronikus cigaretta elleni küzdelemre irányuló beavatkozásokat olyan szakpolitikai lépésekkel kell együtt alkalmazni, amelyek csökkentik az illegális kereskedelmet és a hagyományos dohánytermékekhez való hozzáférést.

Magyarországon két éve tiltották be az eldobható elektromos cigarettákat, köztük az itthon elterjedt Elf Bartot. A tiltás indoklása szerint nem állt rendelkezésre elegendő információ a termékek káros hatásairól, és a fiatalok nem voltak tisztában azzal, hogy mennyire magas a nikotintartalma az elektromos cigarettának. Egy ilyen termékben akár 16 doboz cigarettának megfelelő nikotin is található.