Will Lewis, a Washington Post vezérigazgatója körüli botrány

Egyelőre bizonytalan Will Lewis, a Washington Post vezérigazgatójának a sorsa, aki korábban olyan kiadványoknál dolgozott, amelyeket érintett a brit sajtóbotrány.

A New York Times hétvégi cikkében megjelent információk szerint Will Lewis, a Washington Post kiadója és vezérigazgatója, a 2000-es évek elején a londoni Sunday Times és később a Daily Telegraph munkatársaként tisztességtelen módszereket alkalmazott. Nagy-Britanniában korábban óriási botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy a Murdoch-sajtóbirodalom brit lapjai illegális vagy sajtóetikai szempontokból megkérdőjelezhető módon szereztek információkat.

Jelenleg nem ismert, hogy Lewis lemond-e a vádak hatására, de források szerint helyzete a legendás napilapnál bizonytalanná vált, különösen miután nemrég Sally Buzbee, az első női főszerkesztő is távozott a lapnál. A New York Times korábbi cikke szerint Buzbee és Lewis között feszültség alakult ki, miután a főszerkesztő egy májusi cikkben említést tett Lewisról a brit sajtóbotránnyal kapcsolatban, amit Lewis szóvivője cáfolt.

Sally Quinn, a Washington Post rovatvezetője szerint fontos a teljes átláthatóság, és hogy lehetőséget adjanak Lewisnak a védekezésre. Lewis korábban kijelentette, hogy a sajtóbotrány idején az volt a feladata, hogy kiszűrje az etikátlan módszereket, de a legújabb cikkel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.

A botrányban Lewis mellett Robert Winnett, aki a Washington Post hírszerkesztőségének vezetését vette át az amerikai elnökválasztás után, neve is felmerült. A Washington Post vasárnapi cikkében Winnett együttműködését említették egy olyan személlyel, aki tisztességtelen eszközökkel szerzett információkat. A helyzet komolyságát jelzi, hogy Cameron Barr, egy korábbi vezető főszerkesztőt kérték meg a munka felügyeletére.

A Washington Post tulajdonosa, Jeff Bezos még nem nyilatkozott az ügyben, így Lewis jövője továbbra is kérdéses. A lap munkatársai szerint, ha Bezos úgy dönt, hogy nem válik meg a vezérigazgatótól, akkor mindenki személyes döntést kell hoznia arról, hogy marad-e vagy távozik.