WHO: A nagyhatalmú iparágak megtévesztő marketingje és a korai halálozások

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a dohány, az alkohol, az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a fosszilis tüzelőanyagok évente 2,7 millió ember halálát okozzák Európában, és felszólítja a kormányokat az egészségkárosító termékek szigorúbb szabályozására.

A WHO arra figyelmeztet, hogy a nagyhatalmú iparágak megtévesztő marketingtevékenysége és a kormányzati intézkedésekbe való beavatkozás révén jelentős egészségkárosodást és korai halálozást okoznak Európában. A jelentés szerint ezek az iparágak olyan súlyos betegségek kialakulásához vezetnek, mint a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség.

A jelentés rámutat, hogy a dohány, a fosszilis tüzelőanyagok, az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az alkohol naponta több mint 7400 halálesetért felelősek Európa 53 országában, ami az összes halálozás mintegy negyedét teszi ki.

A nagyvállalatok nyílt és rejtett módszereket alkalmaznak a profit növelésére, miközben késleltetik és kisiklatják az egészségvédelmi politikákat. A WHO szerint néhány transznacionális vállalat jelentős befolyást gyakorol a politikai és jogi környezetre, és akadályozza a közérdekű szabályozást, amely hatással lehet a profitjukra.

A 2023-as kutatás szerint az alkohol, a dohánytermékek, a feldolgozott élelmiszerek és italok, valamint a fosszilis tüzelőanyagok évente 19 millió ember halálát okozzák világszerte, ami az összes halálozás 34 százalékát jelent.

Az elemzés szerint az európai országok elmaradnak az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak teljesítésétől, például az elhízás megállításától és a dohányzás csökkentésétől a 15 éves és idősebb korosztály körében. Az említett 53 országban a világ bármely más régiójánál több alkoholt fogyasztanak.

Annak ellenére, hogy az egészségügyi kockázatok ismertek, csak kevés európai ország tiltotta be a dohányzást a nyilvános helyeken. A Rákkutatási Világalap arra sürgeti az embereket, hogy kövessenek inkább növényi alapú étrendet és korlátozzák az alkoholfogyasztást, hogy csökkentsék a betegségek kialakulásának kockázatát.